АКТУАЛЬНО

Побути для дітей друзями: у Будинку сімейного типу «Зернятко» у м. Королево відбувся майстер-клас із плетіння вервиць

П'ятниця, 15 жовтня 2021, 10:29
11 жовтня 2021 року у Будинку сімейного типу «Зернятко» у м. Королево (Закарпатська область) за участю представників Патріаршої курії УГКЦ та за сприяння Папської фундації «Церква в потребі» відбувся черговий майстер-клас для дітей із плетіння вервиць.

Майстер-клас із плетіння вервиць став продовженням ініціативи, започаткованої Патріаршою курією УГКЦ, з нагоди проведення акції «Мільйон дітей моляться вервицю». У межах цієї акції Церковною інтернет-крамницею УГКЦ були спеціально розроблені кольорові дитячі вервиці із медальйоном Пресвятої Богородиці на початку. Такі творчі зустрічі із маленькими християнами вже відбулися у Коломиї, Стрию, Чернігові та Львові. Цього разу естафету перейняв Будинок сімейного типу «Зернятко».

Місце проведення: Будинок сімейного типу «Зернятко»

У селищі Королево Виноградівського району на одній території функціонують греко-католицький дитячий садок, Будинок сімейного типу, жіночий монастир і церква Андрія Первозваного. Про все це дбають дві монахині – сестри Лаврентія Стецик та Йосафата Карвацка. Для допомоги в дитячому садочку вони також запросили дипломованих вихователів.

Будинок сімейного типу «Зернятко» був заснований у 2005 році при монастирі сестер святого Йосифа. Дітьми опікуються мама-вихователь с. Йосафата Карвацка та сестри служебниці.

Спершу в притулку виховувалося семеро дівчаток, а у 2014 році родина «Зернятка» зросла до сімнадцяти дітей. На сьогодні сестри виховують 20 дітей різного віку – це дошкільнята, учні і студенти. Це не лише сироти, а й діти з неблагополучних сімей, яким довелося втікати від насильства з боку батьків та жебракувати.

Засновником сиротинця є о. Іван Ісайович, який відомий своєю активною волонтерською діяльністю та участю в бойових діях на Сході України.

Майстер-клас із плетіння вервиць

11 жовтня 15 вихованців сестер святого Йосифа мали нагоду долучитися до Всесвітньої ініціативи «Мільйон дітей моляться вервицю» через участь у майстер-класі з плетіння вервиць. Провідниками цього заходу стали працівники Патріаршої курії п. Ірина Вереш, п. Галина Ногаль та п. Борис Данилів. Також до плетіння долучилися сестри-опікунки – Лаврентія Стецик та Йосафата Карвацка.

«Ця подія стала мотивуючим та розвиваючим початком підготовки до 18 жовтня, коли наші діти матимуть змогу об’єднатися із цілим світом у молитві на вервиці. Надзвичайно радісно, що зроблять вони це на власноруч створених вервицях. За це висловлюємо щиру подяку Патріаршій курії УГКЦ за проведення майстер-класу та Папській фундації «Церква у потребі» за організацію самої молитовної ініціативи. Діти справді відчули, що вони стануть частиною чогось великого та масштабного», - зазначила с. Йосафата.

Діти самі мали змогу сформувати вервицю із улюблених кольорів. Для цього їм було надано намистини, медальйончик Пресвятої Богородиці та нейлонова нитка.

Також с. Йосафата підкреслила фаховий підхід до проведення майстер-класу самих організаторів: «Серед учасників майстер-класу також були діти із особливими потребами. Справді радісно було спостерігати за їхнім захопленням та активністю. Впродовж усього заходу вони відчували люблячу увагу до себе зі сторони провідників акції».

«Так важливо у сучасному світі побути для дітей справжніми друзями. Це був не просто майстер-клас із навчання, як плести вервиці. Але також йдеться про душевні відвідини, спілкування та увагу до діточок. І головне, що все це відбувалося у молитві. Тому нехай молитовна ініціатива «Мільйон дітей моляться вервицю» стане для всіх нас плідною та духовно багатою», - мовила на завершення мама-вихователь сестра Йосафата Карвацка.

Варто зазначити, що майстер-класи із плетіння вервиць для дітей продовжуються. На провідників цієї акції вже очікують в Одесі, Вінниці, Житомирі, на Полтавщині та у Києві.

Департамент інформації УГКЦ

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next