АКТУАЛЬНО

«Подаруй матусі радість» - фестиваль дитячих та юнацьких колективів, приурочений до Дня матері, об'єднав українців в Італії

Вівторок, 31 травня 2016, 14:10
Цього року українська громада в Італії відзначила традиційне Свято матері на національному рівні в неділю, 29 травня. З цієї нагоди українські мігранти з різних куточків Італії вже шістнадцятий рік поспіль здійснили паломництво до собору Святої Софії в Римі, де цьогоріч молилися перед копією ікони Богородиці «Двері Милосердя».

Паломництво розпочалося Утренею та представленням і виставленням для почитання ікони Богородиці «Двері Милосердя». Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Із ним співслужили: Пасторальний координатор з душпастирства українців в Італії о. Володимир Волошин, ієромонахи з Генерального дому отців василіан у Римі, священики-капелани українських громад в Італії, ректорат і студенти Української папської колегії Святого Йосафата. Співав хор з української парафії Святих Сергія і Вакха в Римі.

Вітаючи матерів зі святом, владика Діонісій поставив запитання, що означає гасло «Подаруй матусі радість!», під яким проходило цьогорічне свято, і чи сьогоднішній світ сповна сприяє дітям, щоб вони могли дарувати радість своїм батькам: «Сьогодні доходить до того, що стає навіть «політично некоректо» говорити про сім’ю, про маму. Ми сьогодні є свідками того, як парламенти різних європейських держав видають закони про те, що сім’я може складатися з одностатевих шлюбів, з двох чоловіків чи з двох жінок. Тому ще більше треба наголошувати на ролі сім’ї та матері в оздоровленні сучасного суспільства. Сучасний світ вбиває наших дітей. Папа Франциск 7 січня 2014 р. сказав, що саме матері найбільше ненавидять війну, яка вбиває їхніх дітей. Часто думаю, каже Папа, про тих мам, які отримують листа: «Повідомляю, що Ваш син загинув, захищаючи батьківщину…». Бідні жінки! Які ж це великі страждання для матері! І таке страждання спіткало тисячі наших матерів. Тому на заклик Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава, який він висловив в Томину неділю, згадаймо сьогодні молитовно матерів, які йдуть зустрічатися зі своїми синами на їхні могили, які оплакують убитих дітей, що віддали своє життя за нашу свободу».

На завершення Літургії владика Діонісій висловив вдячність за п’ятирічну працю о. Марку Ярославу Семегену та привітав із нещодавнім призначенням нового Пасторального координатора о. Володимира Волошина, бажаючи обом ієреям Божого благословення в подальшій душпастирській праці.

На богослужінні був присутній також представник вікаріату римської єпархії монсеньйор П’єр-Паоло Феліколо та пані Тетяна Іжевська, Надзвичайний і Повноважний посол України при Святому Престолі.

Після Літургії відбулася презентація картин Олександра Іволги та виступ Литвиненко Оксани (віолончель) Струнного квартету Collegium Vusicum Lviv.

О 13-й годині розпочався святковий концерт за участю дитячих та юнацьких українських колективів Італії та переможців міжнародного фестивалю сучасної релігійної пісні “ПІСНЯ СЕРЦЯ.” Під час концерту відбувся також виступ заслужених артистів України - Тараса Курчика і Наталки Карпи. На завершення виступив також  Кобзар і лірник Тарас Компаніченко. Організатором фестивалю була Патріарша катехитична комісія УГКЦ та Секретеріат Апостольського візитатора.

Під час свята молодь з української парафії Святих Сергія і Вакха провела майстер-класи і забави для дітей та юнацтва, а молодь із собору Святої Софії з благодійною метою частувала присутніх  смачною польовою кухнею.

На завершення відбувся розіграш лотереї, а щасливі переможці отримали від авіакомпанії МАУ два авіаквитки Рим-Львів-Рим, а також низку інших призів.

Організатором Свята матері в Італії є Українська Греко-Католицька Церква (Апостольський візитатор, Пасторальний координатор та Релігійне товариство “Свята Софія”) за сприяння Фундації “Мігрантес” Єпископської Конференції Італії. Цього року співорганізатором свята виступила також Патріарша катехитична комісія УГКЦ.

Прес-служба УГКЦ в Італії

Фото Володимира Крамара

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next