АКТУАЛЬНО

Поетичне завершення 13-го Екуменічного соціального тижня

Понеділок, 12 жовтня 2020, 12:48
У суботу, 10 жовтня, відбулися вечірні поетичні читання «Почути крик Землі у звучанні поезії». Цей захід завершив Міжнародний суспільний Форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень», який тривав з 7 по 10 жовтня. Подія відбулася в онлайн-форматі. Модерувала захід Юлія Баір, журналістка, авторка поезії та прози.

Ініціатори проведення заходу: Інститут екуменічних студій Українського католицького університету за експертної підтримки львівського Арт-кластеру,

Під час зум-події львівські поети та поетеси з різних куточків України і навіть закордону читали вірші на екологічну тематику, ділились своїми думками і рефлексіями.  

Так Катерина Міхаліцина  – письменниця, перекладачка, редакторка, членкиня Українського ПЕН зазначила: “Земля до нас не кричить - вона розуміє, що крик викликає хіба спротив - скоріше дуже раціонально намагається нас схаменути” - письменниця.

Лілія Демидюк-Шрьодер - переможниця Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреатка Міжнародного літературного конкурсу «Привітання життя», авторка поетичних збірок розповідала про досвід Німеччини у боротьбі з екологічними проблемами.

“Якщо людина свідома, якщо цінує свою землю з діда-прадіда, вона розуміє, чому те, що навколо неї, не можна паплюжити”  – роздумував Сашко Обрій  – поет і музейний працівник.

Також поезії читали Маріанна Челецька - літературознавиця, критикиня, доцентка Львівського національного університету імені Івана Франка, авторка поетичних збірок, Сергій Шкабара – поет, есеїст, автор літературно-критичних статей. А ще Роман Рудюк та Володимир Тимчук і сама модераторка, Юлія Баїр.

У заході брав участь отець доктор Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій, особистий секретар патріарха Йосифа Сліпого, член Спільної міжнародної комісії для богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами.

“Українці ломлять правила. Поміж гарних поезій про душу і красиві села, є загальна безвідповідальність щодо виконання елементарних правил” - наголосив о. Іван.

“Поезія не є зітхання. Служіть Господові у радості, як казав псалмопівець. Не насуплюйте ваших облич. Будьте добрими людьми. Бо ваша сповідь буде торби січки не варта, якщо будете мати на когось тяжке серце. Вимагайте від людей якнайменше, а від себе якнайбільше.  Майте у всьому порядок, то і праця краще функціонуватиме”

Нагадаємо, Форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень» організовано у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні, за сприяння Львівської міської ради та експертної підтримки Управління екології міста, Ініціативи «Чисте місто», МБО «Екологія. Право. Людина», Українського католицького університету (Інститут лідерства та управління, Інститут релігії та суспільства, Львівська бізнес-школа, Програма соціальної роботи, Асоціація випускників), Екобюро Української греко-католицької церкви, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ім. Франка, Міжнародного центру «Інтеграція», Освітньо-методичного центру імені О. Дзеровича, ГО «Центр екобогослов'я та сталого розвитку» та ін.

Пресцентр 13-го Екуменічного соціального тижня

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next