АКТУАЛЬНО

«Покаяння – це не тільки жаль за гріхи, покаяння – це навернення», – Блаженніший Святослав у неділю про блудного сина

Неділя, 28 лютого 2021, 16:57
Як часто люди стають чужими одне одному, чужими щодо свого народу і батьківщини. А найгірше – чужими щодо Господа Бога, джерела свого життя. Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю про блудного сина.

Предстоятель звернув увагу вірних, що в сьогоднішньому Євангелії про блудного сина, яке крок за кроком упроваджує нас у час Великого посту, Господь Бог відкриває нам зміст поняття покаяння.

«Покаяння – це не якийсь сентимент, жаль за гріхи. Покаяння – це навернення. І ось саме покаяння як навернення ми сьогодні маємо дуже гарно, з образами, вповні описане в Євангелії про блудного сина», – зазначив він.

Навернутися, – переконує проповідник, – насамперед означає опам’ятатися. Означає усвідомити, де ти є. Відчути себе відчуженим у стосунках і збагнути всю трагічність такого чужинства. Хтось може бути чужим серед своїх.

«Покаяння як навернення означає зміну напрямку життєвого шляху, – вважає Блаженніший Святослав. – Покаяння як навернення означає повернутися назад додому, до Бога. Навернення означає відновити втрачені стосунки. Відчути, що втрачені стосунки з Богом  – це, властиво, для мене смерть, а відновлені стосунки через покаяння – це життя. І той, хто помер був, може ожити, воскреснути в дорозі додому. Покаяння як навернення – це зміна способу мислення, ставлення до самого себе, до свого ближнього».

Див. також: Проповідь Блаженнішого Святослава в неділю про блудного сина

За його словами, тема відчуження є дуже важливою темою філософської суспільної думки ХІХ-ХХ століття. «Бути чужим одне одному – це найбільша драма сучасної індивідуалістичної культури», – переконує Глава Цекрви.

У різні етапи людського розвитку говорили про різного роду відчуження... «Але найтрагічніше стається, коли відчужується людська гідність, коли людина в тій гідності втрачає саму себе», – ствердив духовний лідер українців.

Глава Церкви наголосив, що нам, християнам, сьогодні дуже важливо, опам’ятавшись, подолати відчуження. «Нехай цей час Великого посту буде поверненням додому, – закликав він і додав: – Просімо Господа Бога кожному з нас ласки опам’ятатися, усвідомити, де я перебуваю, усвідомити, скільки я розтратив у тій дорозі відчуження Божих дарів, які дав мені Господь Бог. Бо щоразу, коли я думаю, що отримані таланти і блага є лише для мене, коли я їх відчужую від свого брата, від свого ближнього, то починаю їх втрачати».

«Нехай цей час Великого посту буде для кожного з нас часом покаяння і навернення, плодом якого буде радість зустрічі, обіймів. Відкриті обійми нашого Отця для кожного з нас є запрошенням. Не відчужуймо себе від обіймів нашого Бога», – побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next