АКТУАЛЬНО

«Покликаний». Побачила світ антологія літературних творів, присвячених митрополиту Андреєві Шептицькому

Вівторок, 03 листопада 2015, 11:11
1 листопада 2015 року в рамках відзначення роковин смерті праведного митрополита Андрея Шептицького та завершення року слуги Божого в парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці, Мелровз Парк (штат Пенсильванія) презентували книгу «Покликаний».

Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, що її відслужив Владика Стефан (Сорока), Митрополит-архиєпископ Філядельфійський, в асисті пароха церкви о. Ігоря Блощинського та Президента Релігійного товариства «Свята Софія» в Римі о. Марка Ярослава Семегена. У своїй проповіді владика Стефан звернув особливу увагу на актуальність вчення Пправедного Андрея в сучасному світі, наголосивши на пріоритетності любові в житті людини. У рамках культурної частини заходу присутні заслухали доповідь о. Семегена на тему «Митрополит Андрей Шептицький: “рідний Мойсей” українського народу». Презентацію нового видання антології провели упорядники книги Леонід Рудницький та Ірина Іванкович. Естетичним доповненням події стали декламації вибраних поезій у виконанні парафіяльної молоді. Подію завершив перегляд документального фільму «Велети Духа: Митрополит Андрей Шептицький та Патріярх Йосиф Сліпий» (режисер: Марія Козак).

Упорядниками книги є голова Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія», США (ТСС А) академік НАНУ Леонід Рудницький та екзекутивний директор Товариства д-р Ірина Іванкович, які зібрали поетичні та прозові твори з численних друкованих і архівних матеріялів минувшини та сучасності в Україні й за кордоном. Відтак до антології увійшли 37 літературних творів, присвячених слузі Божому Андреєві авторства 29 українських та іноземних митців слова. Серед них: Богдан Лепкий, Василь Барка, Василь Щурат, Леся Храплива-Щур, Євген Іванків, Роман Завадович, Євген Березинський, Остап Грицай, Ірина Калинець, Анна Волинська, Богдан Стельмах, Кароліна Ляйб, Юзеф Лободовський та інші. Вступне слово до видання написав Блаженніший Любомир Гузар. Вітдак, слідує літературознавча стаття авторства упорядників  під назвою “Образ Митрополита Андрея Шептицького в літературі”. Наприкінці книги вміщено короткі біографічні дані про авторів. Обкладинку прикрасив портрет митрополита Андрея авторства відомого в діаспорі маляра Бориса Макаренка. Видання здійсненo за ініціативи та фінансування Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США.

Антологія «Покликаний» - це вже друге видання про визначного очільника Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття. Першою того роду працею була антологія поетичних творів «Серця живе джерело», присвячених патріарху Йосифові Сліпому (1892-1984), що її упорядкували академік Леонід Рудницький та проф. Степан Хороб і яка побачила світ вже тричі.  Як зазначили у передмові до видання Л. Рудницький та І. Іванкович, митрополит Андрей та патріарх Йосиф «присвятили життя своїй Церкві та своєму народу, обидва терпіли муки заслання, обидва мужньо та з великою стійкістю переживали зруйнування їхньої Церкви та спустошення їхньої батьківщини, обидва не зламалися під жорстоким тиском фізичних і психічних тортур. Обидва ввійшли в історію нашої Церкви, нашого народу, як і в історію Вселенської Церкви. Факт, що діла і терпіння цих двох мужів Церкви знайшли відгук серед поетів і прозаїків — не тільки українських, але теж й інших народів,  — чи не найбільш яскраво висвітлює їхню велич, їхню святість. Від митців слова довідуємося рівно ж про дух екуменізму, який був притаманний митрополиту Андреєві та патріарху Йосифові».

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next