АКТУАЛЬНО

Покликано до життя загальнонаціональну акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»

Вівторок, 09 жовтня 2018, 10:29
6 жовтня в с. Моринці, що на Черкащині, де народився Великий Кобзар, стартувала загальнонаціональна акція «Дуби Шевченка єднають Україну» із висаджування саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя Тараса Шевченка.

У рамках акції в Моринцях відбулася висадка першої в Україні Алеї дубів — спадкоємців дубів Шевченка, привезених із Канева, а також збір жолудів з-під 800-літнього дуба Шевченка біля маєтку Енгельгардта в с. Будище.

Зібрані жолуді були передані в Хорольський ботанічний сад, де зібране насіння буде пророщене і наступними роками передане до кожного населеного пункту України, щоб стати паростками миру єднання по всій нашій державі.

У заході взяли участь: владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Іоан, Митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, Володимир Ковтунець, перший заступник міністра освіти і науки України, представники місцевої та обласної влади.

«Ці дуби, які будемо садити, є символом української душі, бо закорінені в рідній землі та прагнуть до Бога, які з віри черпають силу до щоденної праці, до боротьби за своє майбутнє, за свою долю та свободу», - сказав у своєму слові владика Богдан.

«Нехай ці дуби Шевченка стануть дубами миру, нехай його слово об’єднає нас», — закликав секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

«Дуби Великого Кобзаря скріплять нашу землю, вони скріплять нашу віру…» - сказав Остап Семерак, очільник Мінприроди, і висловив сподівання, «що невдовзі вони будуть рости і в українському Криму і в українському Донбасі».

Нагадаємо, що акція «Дуби Шевченка єднають Україну» започаткована в рамках Всеукраїнської екологічної ініціативи «Посади дерево миру», ініціатором якої виступила Українська Греко-Католицька Церква. Під час цієї акції, яка проводиться щорічно навесні та восени за підтримки Мінприроди та Між'єпархіальної екологічної мережі УГКЦ, було висаджено десятки тисяч плодових та декоративних дерев у всій Україні.

На сьогодні до акції долучилися різні конфесії, організації та освітні заклади. У жовтні-листопаді 2018 р. відбудеться п’ята хвиля акції.

Мета акції – не лише озеленення нашої країни, але передусім намагання, щоб паростки миру проросли в серцях людей, у їхньому ставленні одне до одного та до всього Божого створіння – природи. Долучаймося!

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next