АКТУАЛЬНО

Польські психотерапевти служать Україні

Четвер, 28 серпня 2014, 11:01
Проблема залежності від алкоголю і наркотиків винищує українську сім′ю. Часто причиною домашнього насильства та розлучень є алкоголізм і наркоманія. Наша Церква вже кілька років допомагає тим сім′ям, в яких алкоголь і наркотики стали на першому місці і завдають страждань особливо дітям та жінкам. Щоб допомагати залежним особам, Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії створив Реабілітаційний центр «Назарет» для залежних осіб.

Уже півроку щомісяця приїжджають до Дрогобича найкращі польські психотерапевти з питань залежності та навчають групу наших спеціалістів, як покращувати допомогу залежним особам. Усі терапевти з Польщі мають 15-25-річний досвід праці з залежними особами, вони є директорами реабілітаційних центрів та очолюють психотерапевтичні школи. Вони діляться найновішими методиками діагностування, творення програми терапії та вирішування складних ситуацій у залежних осіб. Їхня мета - допомогти нашій Церкві та державі створити структуру допомоги, яка включає і зміни в законодавстві, створення стандартів лікування та ініціювання психотерапевтичних шкіл. Проект цей здійснюється завдяки підтримці Польського міністерства закордонних справ та охорони здоров′я.

У навчанні беруть участь 30 осіб з усієї України (Донецька, Києва, Рівного, Чернігова, Львова та Дрогобича).  Учасники навчання працюють  в осередках для залежних осіб або в лікарнях. Коли питаю їх про перші результати навчання, відповідають, що краще розуміють своїх пацієнтів і причини їхньої поведінки. Вони вражені зовсім іншими способами допомоги залежним особам, яка включає усі здобутки сучасної психотерапії та обмежує медикаментозну допомогу. Багато учасників щодня працює з підлітками, дітьми залежних та пацієнтами з подвійним діагнозом, тобто і з психіатричними розладами.

Нам потрібно дбати про збільшення фахівців і волонтерів, які хочуть працювати з залежними людьми та відкривати десятки нових центрів у кожній єпархії УГКЦ в Україні. На жаль, ситуація російської агресії і окупації наших земель буде збільшувати кількість залежних від алкоголю та наркотиків осіб.

Олександра Козанкевич, психолог БФ "Карітас СДЄ"

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next