АКТУАЛЬНО

Помер владика Андрій Сапеляк (оновлено)

Понеділок, 06 листопада 2017, 20:52
6 листопада на 98-му році життя помер владика Андрій Сапеляк, єпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви.
Народився 13 грудня 1919 року в селі Ришкова Воля Ярославського повіту. Він був першою дитиною в українській селянській родині Михайла Сапеляка та Агафії Ярош і мав молодших братів та сестер: Василя, Емілію, Марію та Ярослава. Його батько мав тільки народну освіту. Однак в австрійському війську служив у чині підофіцера. Після закінчення Перемишльської гімназії Андрій вступив до Згромадження отців салезіан. 29 червня 1949 року був висвячений у священики. Вищу освіту здобув у Салезіанському університеті в Італії (Турин), факультет канонічного права.

1951 року організував у Франції Українську малу семінарію і був її першим ректором.

1961 року о. Андрія іменовано першим єпископом українських вірних у Аргентині, де він трудився 36 років.

Спочатку владика Андрій був іменований Апостольським візитатором для українців католиків в Аргентині, а після створення єпархії — Апостольським адміністратором Української католицької єпархії в Аргентині.

1968 року разом з владикою протопресвітером Борисом Арійчуком обраний до керівних органів Української центральної репрезентації в Аргентині.

1997 року повернувся в Україну. На 80-му році життя їде з пасторальною місією у місто Верхньодніпровськ Дніпропетровської області, де працює до 2014 року. У 2014 році переїжджає у м. Винники (Личаківський район м. Львова), де і проживає до сьогодні.

Владика Андрій Сапеляк відомий як діяч Вселенської Церкви: був членом комісії Східних Церков на II Ватиканському Соборі (1962 — 1966).

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

 

ПОРЯДОК ПОХОРОННИХ БОГОСЛУЖІНЬ
світлої пам’яті Владики Андрія (САПЕЛЯКА)

07-09 листопада 2017 року Божого
храм Покрову Пресвятої Богородиці, Згромадження Салезіян
м. Львів, вул. Личаківська, 175

Вівторок, 7 листопада

20:00 – Чин монашого Парастасу

Середа, 8 листопада

Можливість молитви, покладення квітів та віддання останньої шани усопшому у поминальній каплиці храму

19:00 – Чин Архиєрейського похорону

Четвер, 9 листопада

10:00 – Заупокійна Архиєрейська Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ

Останнє цілування
Чин погребіння на міському кладовищі м. Винники

 

Прохання до священнослужителів мати для участі у богослужбах епітрахиль і фелон багряної барви, для сослужіння Св. Літургії – повні ризи.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next