АКТУАЛЬНО

Понад 36 тисяч громадян України просять Президента України захистити Патріарший собор УГКЦ та відновити законність на скандальній забудові

Середа, 03 серпня 2016, 17:21
3 серпня 2016 року було передано Вимогу громадян України захистити Патріарший собор Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви та відновити законність на скандальній забудові. Її адресовано до Генеральної прокуратури, Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента України.

Як повідомляють у канцелярії Курії Київської архиєпархії, листи почали надходити в середині минулого місяця. Уже зареєстровано понад 36 тисяч звернень громадян України, які вимагають від влади припинити скандальне будівництво на березі Дніпра, обабіч Патріаршого собору УГКЦ. Такі листи продовжують і надалі надходити та будуть передані адресатам.

«Передаємо до вашої уваги Вимогу громадян України, вірних Української Греко-Католицької Церкви, з метою припинення беззаконня при будівництві житлово-офісного комплексу між вул. Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом в Дніпровському районі м. Києва, що здійснюється в межах прибережної захисної смуги річки Дніпро та в зоні охоронного ландшафту на суміжній ділянці з ділянкою Патріаршого собору Української Греко-Католицької Церкви», – ідеться в листі канцелярії Київської архиєпархії, адресованому високопосадовцям.

Як зазначив канцлер Київської архиєпархії протоієрей Василь Чудійович, із численними порушеннями законодавства на догоду нечесних людей було змінено цільове призначення земельних ділянок, що межують із територією Патріаршого собору. «Також змінено ширину прибережної захисної смуги з встановлених законом 100 на 50 метрів.  Ми не можемо толерувати беззаконня, що може призвести до руйнування собору, тому мусимо відстоювати відновлення законності при будівництві та дотримання забудовником всіх містобудівних приписів. Не узаконення всього, що відбувалося та відбувається на будові, а саме відновлення законності!» – наголосив канцлер.

Звертаємо увагу також на те, що на сайті Президента України активісти створили електронну петицію: «Захистити Патріарший собор УГКЦ від руйнівного впливу незаконного будівництва житлово-офісного комплексу між вул. Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом у Дніпровському районі м. Києва».

Залишилося лише 40 днів, щоб ця вимога набрали 25 тисяч потрібних голосів для обов’язкового розгляду Президентом.

Додаток

Вимога громадян України, вірних Української Греко-Католицької Церкви, з метою припинення беззаконня при будівництві житлово-офісного комплексу

Патріарший собор Воскресіння Христового – головний собор Української Греко-Католицької Церкви. Впродовж його будівництва церковне керівництво категорично відмовилося від підтримки великого бізнесу і можновладців. Тодішній Глава УГКЦ Любомир (Гузар) висловився так: «Ми маємо таку позицію, що не хочемо приймати пожертв від офіційних органів. Бо це завжди тягне за собою певну, так би мовити, «вдячність». Ми хочемо бути Церквою свобідною, щоби пожертви не перешкодили нам сказати правду, коли її треба сказати». Кожен греко-католик, як в Україні, так і в діаспорі, мав можливість долучитися до процесу побудови собору і відчув свою причетність до розвитку Церкви. Священнослужителі УГКЦ разом із активними мирянами організовували різноманітні акції, благодійні концерти. А згодом збір пожертв проводився через поширення так званих «цеголок», які греко-католики могли придбати не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, США, Канаді, Аргентині та інших державах світу. Таким чином вірні УГКЦ з усього світу долучались до будівництва Собору та продовжують вносити свій посильний вклад у спільну справу, прагнучи задоволення своїх релігійних потреб.

Наша занепокоєність полягає в тому, що будівельна діяльність забудовника «Сонячної Рів’єри» в безпосередній близькості від майнового комплексу Патріаршого Собору УГКЦ є невпорядкованою, несистемною, з порушенням законодавства, містобудівельних норм та правил, що імовірно призвело до появи ознак руйнування Собору та може у подальшому призвести до непередбачуваних негативних технологічних наслідків як для будівель Собору, так і для навколишнього середовища та життєвого простору даної території в цілому. На одному рівні з технологічною небезпекою є етично-моральні негативні наслідки віроломного використання, всупереч інтересам громадськості, суміжних з Собором земельних ділянок в межах прибережної водозахисної смуги, яке суперечить вимогам закону.

Ми вимагаємо негайного забезпечення відповідальними державними установами неухильного дотримання забудовником законів та виконання всіх процедур, передбачених містобудівним законодавством України. Тільки таким чином може бути гарантовано відсутність руйнівного впливу забудови сусідньої з Собором ділянки. Даний охоронюваний законом інтерес випливає з фундаментальних свобод людини на віросповідання. 

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next