АКТУАЛЬНО

Понад дві тисячі українців із різних куточків Італії здійснили спільне Різдвяне паломництво до Папської базиліки Santa Maria Maggiore у Римі

Вівторок, 30 грудня 2014, 11:37
У п’ятницю, 26 грудня 2014 року, на другий день Різдва Христового за Григоріанським календарем, понад дві тисячі українців із різних куточків Італії здійснили спільне різдвяне паломництво до базиліки «Santa Maria Maggiore» - однієї із чотирьох головних папських базилік Риму.

З цієї нагоди українські паломники мали можливість молитися Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, у співслужінні Владики Іринея (Білика), Каноніка папської Базиліки «Santa Maria Maggiore».

У богослужінні взяли участь о. Марко Семеген, Пасторальний координатор, о. Маврикій Попадюк, радник протоархимандрита Василіанського Чину, о. Луіс Касіян, ректор українського інституту Св. Покрови, о. Іван Кулик, парох української парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі, о. Іван Стефурак, секретар Апостольського візитатора, та численні душпастирі українських громад Італії, священики-студенти та семінаристи, котрі навчаються в різних папських університетах Рима.

Розділити різдвяну радість з українськими мігрантами прийшли монахи та монахині різних монаших спільнот УГКЦ, а також посол України при Апостольській Столиці п. Тетяна Іжевська.

Богослужіння супроводжував хор «Благовіст» катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Стрийської єпархії під керуванням п. Ірини Іваницької, який перед початком та після завершення Божественної Літургії виконав цілий ряд українських колядок.

Під час проповіді Владика Діонісій наголосив на те, що цьогорічне Різдво Христове ми змушені переживати по-іншому. «… Наш Святвечір цього року виглядатиме сумним, у нашій душі багато запитань, чимало тривоги, хтозна-скільки назбиралося у нас тих «чому?». Чому замість миру −  війна у нашій країні? Чому замість любові – ненависть, замість істини - брехня, замість життя – вбивства? Чому наші батьки, сини і брати мерзнуть в окопах на фронті? А найбільше «чому» - це тисячі спорожнілих місць за цьогорічним різдвяним столом у багатьох наших сім’ях, які нам нагадують «Сумний святий вечір у 1946 році»: «Мамо, мамо, де наш тато, чом не вечеряють?».

У цих трагедіях до наших сердець не раз закрадаються ще суттєвіші питання: чому Господь не покарає наших гнобителів? Чому Господь мовчить? Чому не вислуховує наших молитов? Чому невинні люди терплять, діти вмирають? Де ж наш Бог? І на таке страшне питання дають відповідь ясла. Ось, де наш Бог! У яслах лежить Бог, сіном прикритий!

Цьогорічне святкування Різдва Христового зумовлює нас  його сприйняти і розуміти по-новому,  дає нагоду переживати народження Месії  у чимраз глибшому значенні і  співати по-новому «Слава во вишніх Богу й на землі мир людям, яких він любить» (Лк 2, 14), і разом з  пророком Ісаєю у глибині нашого єства пережити те, що «народ, що в пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло» (Іс 9,1), - наголосив Владика Діонісій.

На завершення Літургії привітати українських паломників прибув також Архиприсвітер папської базиліки «Santa Maria Maggiore» кардинал Сантос Абриль і Кастелльо. «Вітаю вас тут так численно зібраних українців у цьому храмі Матері моєї, Матері вашої і Матері всієї Церкви, запевняючи вас у молитовній підтримці за страждаючу українську землю», - наголосив, зокрема, у привітальному слові  Архиприсвітер базиліки.

Після цього о. Марко Семеген, Пасторальний координатор, висловив слова подяки Архиєреям, духовенству, послові і вірним за численну участь, а організаторам за підготовку прощі.

Окрім численних паломників із Рима та околиць на цьогорічну різдвяну прощу прибули також вірні із українських церковних спільнот із Мілану, Болоньї, Флоренції, Прато, Сієни, Аверси, Мондрагоне, Казерти та Капуа.

Довідка

Уже четвертий рік поспіль УГКЦ в Італії організовує різдвяне національне паломництво до папських базилік Рима. Вперше така проща відбулася в 2011 р., до базиліки св. Петра у Ватикані з нагоди того, що Святіший Отець Венедикт XVI прийняв від України дарунок – різдвяну ялинку, яка на Різдво прикрашала площу святого Петра у Ватикані. У паломництві взяло участь понад 5.000 вірних.

Наступного, 2012 року, різдвяна проща громад УГКЦ з різних куточків Італії була проведена до гробу св. апостола Павла в Папській базиліці святого Павла поза мурами. У паломництві взяло участь понад 2.000 вірних.

У 2013 році місцем різдвяної прощі українців Італії була папська базиліка святого Івана на Латерані – катедральний храм єпископа Риму, яким є Папа. У паломництві взяло участь біля 2.000 вірних.

Цьогорічною прощею до базиліки «Santa Maria Maggiore» УГКЦ в Італії завершила цикл різдвяних паломництв до папських базилік вічного міста Рима.

«Santa Maria Maggiore» – одна з чотирьох головних папських базилік Рима. З її заснуванням пов’язана цікава історія. В одну з літніх ночей 352 року папі Ліберію і багатому римлянинові Джованні Патріціо явилася уві сні Мадонна і наказала побудувати на тому місці, де назавтра випаде сніг, церкву. На наступний ранок, 5 серпня 352 року, на Есквіліні, там, де тепер стоїть базиліка, лежав сніг. Після цього чуда й стали зводити церкву. Через те ще і сьогодні має церква назву лат. Santa Maria ad Nives — Марія Сніжна. Її замінила базиліка, побудована в 440-х рр. папою Сикстом III і присвячена Богоматері. Багато пап прагнули зробити цю вельми шановану римську церкву ще прекраснішою, добудовували і прикрашали її. Дзвіниця, найвища у Римі (75 м), датується 1377 роком. Нинішній фасад з портиком і лоджією побудував в 1740-х рр. Фердінандо Фуга. У лоджії, на стіні, що являє собою старий фасад церкви, зберігся мозаїчний декор початку XIV ст. Базиліка є найбільшою із 40 церков Рима присвячених Богородиці. Вона є екстериторіальною областю Ватикану.

Фото Володимира Крамара

Прес-служба УГКЦ в Італії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next