АКТУАЛЬНО

Понад сто військових капеланів УГКЦ прибуло на десятий щорічний з’їзд до Києва

Четвер, 08 грудня 2016, 12:02
7 грудня 2016 року в Києві розпочався Х Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ. Зустріч організовано Департаментом Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України спільно з Департаментом військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України та Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних сил України.

Зустріч військових капеланів розпочалася Божественною Літургією в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, яку очолив владика Михайло (Колтун), військовий єпископ УГКЦ, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

«Нам, військовим капеланам, важливо розуміти свої завдання в теперішніх умовах і відчувати всю відповідальність нашого служіння, – звернувся владика Михайло до військових капеланів УГКЦ. – Ми сьогодні тут зібралися, аби ще раз засвідчити наше капеланське покликання. Зібралися, щоб разом молитися за сповнення цього покликання. Усе військо дивиться на капелана як на провідника, який вірно виконує своє служіння, свій святий обов’язок. Тож просімо Пресвяту Богородицю, щоб вона своєю материнською добротою допомогла нам сповняти  наше служіння серед військовослужбовців».

На офіційне відкриття Х З’їзду, яке відбувалося в Центральному будинку офіцерів Збройних сил України, прибули представники Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Державної служби України з надзвичайних  ситуацій.

Віктор Єленський, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, розповів учасникам конференції про результати зустрічей робочих груп щодо проекту Закону України «Про військове капеланство», а також звернув увагу на  виклики і перспективи офіційного запровадження військового капеланства в силових структурах України.

Садовський Микола Степанович, директор Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України, привітав військових капеланів і подякував за їхнє жертовне служіння українським військовим.

Полковник Олександр Іздебський, начальник Служби військового духовенства Національної гвардії України, ознайомив присутніх із специфікою співпраці Нацгвардії з військовими капеланами УГКЦ та основними етапами запровадження  Служби військового духовенства в Нацгвардії.

Полковник Олег Бойко, заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України, розповів про співпрацю війська із Церквою у справах душпастирської опіки військовослужбовців та підкреслив важливість капеланського служіння.

Представники силових структур України нагородили військових капеланів УГКЦ почесними нагрудними знаками та медалями за значний внесок у здійсненні душпастирської опіки, духовної та морально-психологічної підтримки українських військовослужбовців.

Про діяльність Департаменту протягом 2016 року прозвітував заступник керівника Департаменту о. Любомир Яворський. Він зазначив, що, окрім забезпечення душпастирською опікою військових в зоні проведення АТО, у місцях постійної дислокації та військових полігонах, особлива увага Департаменту була зосереджена на співпраці з державою у створенні проекту Закону України «Про військове капеланство».

«На цей час у Збройних силах України, Національній гвардії України, Державній прикордонній службі керівниками підписано відомчі накази, які надані Департаменту для ознайомлення і доведення до відома до капеланів на місцях. Заплановане завершення роботи над законопроектом і його реєстрація у  Верховній Раді України має відбутися у грудні 2016 року – на початку 2017 року», – сказав священик.

Полковник Руслан Коханчук, старший офіцер Відділу координації управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ, виступив із доповіддю про  взаємодію структур цивільно-військового співробітництва Збройних сил України з релігійними організаціями.

На завершення першого дня з’їзду о. Йоахим Сімон, декан капеланської служби Бундесферу, та о. Петро Станько, капелан капеланської служби Бундесферу, привітали військових капеланів – учасників Х З’їзду, і розповіли про принципи побудови Служби військового капеланства в Німеччині. Десять років тому ці священики були присутні на першому з’їзді військових капеланів УГКЦ, тому сьогоднішня зустріч з українськими капеланами була для них особливою.

«Десять років пройшло, і я можу констатувати той факт, що капеланська служба в Україні, капелани УГКЦ, за цей час здобули багато досвіду, зокрема й досвіду війни і опіки над солдатами. Завдяки цій дружбі, яка збудувалася між нами за 10 років, Україна для нас не є чужою, і ми переживаємо за вас і пам’ятаємо про вас у наших молитвах», – звернувся до капеланів УГКЦ о. Йоахим Сімон.

Х Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ триватиме три дні.

Більше фото.

Прес-центр Департаменту Патріаршої курії УГКЦ
у справах душпастирства силових структур України

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next