АКТУАЛЬНО

“Пошук юридичних механізмів та способів збереження сопричастя з Церквою-матір'ю є дуже актуальним”, — о. Юрій Коласа

Середа, 04 вересня 2019, 13:31
2 вересня 2019 року у Римі на Синоді Єпископів УГКЦ виступив вікарій для вірних Східних Католицьких Церков в Австрії, протосинкел о. Юрій Коласа з доповіддю “Досвід будування і свідчення єдності Христової Церкви. Ординаріат для вірних Східних Католицьких Церков в Австрії”.

У своєму виступі він представив досвід Східних Католицьких Церков, зокрема УГКЦ в Австрії, щодо будування і свідчення єдності Христової Церкви. Крім того, він розповів про екуменічну площину, а відтак про унікальний досвід сопричастя різних Східних Католицьких Церков в Австрії, а також порушив питання сопричастя з Церквою-матір'ю.

“Цього року Ординаріат виступив із пропозицією на рівні екуменічної ради християнських Церков в Австрії, щоб у 2020 році офіційна спільна молитва в рамках традиційного світового Тижня молитви за єдність християн була присвячена п'ятій річниці з дня страти 21-го новомучеників Коптської Церкви. Ми запропонували провести Вечірню у візантійському обряді та використати тексти, присвячені коптським новомученикам, які уклав німецькою мовою священник УГКЦ, ректор колегіуму "Орієнталє" м. Айхштет Олександр Петринко. Цю пропозицію підтримали з надзвичайним захопленням, особливо єпископ Коптської Церкви в Австрії, Габріель, — поділився о. Юрій Коласа досвідом в екуменічній площині. — Процитую слова однієї особи, яка відреагувала на цю пропозицію так: “Я ще ніколи не чув, щоб хтось укладав літургійні тексти для вшанування мучеників чи святих іншої Церкви, з якою вони не є в сопричасті. Мій вияв глибокої поваги до УГКЦ”. Молитва відбудеться 22 січня 2020 р. у катедрі Святого Стефана за участю екуменічної ради християнських Церков в Австрії. Вечірню буде супроводжувати хоровим співом студентський хор з Айхштетту”.

За словами о. Юрія, раз на рік всі священники беруть участь у спільних реколекціях, де відбувається ротація різних обрядів, бо це дає їм змогу пізнати красу та глибину літургійного життя іншої Церкви свого права. Крім того, проводяться спільні рекреаційні заходи для плекання братерської єдності між священниками. Ба більше, ці дружні та братерські стосунки між священниками відкривають нові нагоди для взаємного пізнання між громадами різних Східних Церков. Загалом такі нагоди зʼявляються, коли проводяться спільні заходи, реалізуються спільні харитативні проекти чи відвідини храмових празників.

“На завершення хотів би порушити питання сопричастя з материнськими Церквами. Кодекс канонів Східних Церков говорить лише про те, що вірні Східних Церков, хоч би були доручені опіці ієрарха або пароха іншої Церкви свого права, залишаються, однак, приписаними до власної Церкви свого права (Канон 38 ССЕО). На жаль, ні східне, ні латинське право не регулюють структуру та діяльність ординаріату, тому не має юридичних підстав для плекання сопричастя вірних та священників з материнськими Церквами. Багато залежить від доброї волі місцевого ординарія та від місцевих римо-католицьких єпископів. Тому пошук юридичних механізмів та способів збереження сопричастя з мтеринськими Церквами залишається дуже актуальним. Я, наприклад, неодноразово порушував питання про збірки для материнських Церков, але часто наштовхувався на спротив священників”, — зазначив священник.

Він зауважив, що впродовж останніх восьми років вдалося адаптувати напрацювання УГКЦ у життя громад різних Східних Католицьких Церков в Австрії, а також щороку на запрошення Глава окремої Східної Церкви відвідує своїх вірних в Австрії.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next