АКТУАЛЬНО

Посланник Святішого Отця на Синоді: «Зустрічі Папи Франциска і Глави УГКЦ є дуже плідними і заклали основи для міцної та глибокої співпраці»

Понеділок, 03 вересня 2018, 16:18
Побажання, яке Папа вам складає через мене, є завжди відчувати, що Святий Престол є поруч, зацікавлений у ваших потребах, йде попереду вас, супроводжує вас і провадить вас у всьому, що є ознакою покликання Церкви Рима для оживлення і підтримки всебічної благодійності. Про це сказав владика Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, під час першого дня роботи Синоду Єпископів УГКЦ, який триває у Львові-Брюховичах від 2 до 12 вересня 2018 року.

За словами Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, цьогорічний Синод відбувається в особливий момент, який переживає Україна. «Дозволю собі тільки звернути увагу на тематику, яка стала в центрі загальної уваги у країні та яка продовжується: надання Томосу автокефалії місцевій Православній Церкві. Це неначе містична примара, про яку говориться, але якої не видно; якої очікується, але не відомо, коли буде; про яку люди говорять, але не відомо, що саме говорять... Церква є, перш за все, невістою Христа, і тільки потім є виявом спрямування соціального переживання. Це не завжди було гарантовано в політичному обговорюванні, в якому хотілося б почути розмову більше про віру і менше про політику, розуміючи, що йдеться про природу і членство Церкви», – зауважив посланник Папи.

За його словами, ми зараз готуємося до президентських виборів. Це також, вважає Архиєпископ, є особливою нагодою, щоб побачити, як греко-католики в Україні можуть допомагати людям зрозуміти, що вони хочуть, – допомагати пам’ятати про наслідки, коли говоримо про такі цінності, як справедливість і повага до людських прав, якими часто нехтують.

Тема Синоду – Боже Слово. «Ця основна тема про Слово Боже, яке, особливо в східних християнських традиціях, має специфічну особливість: жити втіленням у різні культури аж до її завжди більш глибоких проявів. Це явище викликає вдячність Вселенської Церкви щодо християнського сходу, тому що дуже часто, власне, навернення східних народів також призвело до розквіту нових, міцних і чітко виражених культурних проявів. Вони є унікальними та неповторними, на це надіємося, без замкнутості на місіонерський поклик, але творять збагачення, яке є корисне для всієї Вселенської Церкви.», – вважає владика Клаудіо Гуджеротті.

Апостольський нунцій зауважив, що під час Синоду будуть номіновані нові єпископи. Він висловив сподівання, що ці номінанти будуть зразковими. «Введення нових членів до колегії єпископів не є просто призначенням когось до якогось гурту певного соціального значення, але розширенням апостольської колегії, якій є довірена сама Церква. Критерії вибору нехай будуть ті, які є зі здоровою, глибокою, живою духовністю та одночасно також з практичною здатністю керувати, що є специфічною особливістю цього управління», – зауважив він.

Насамкінець Апостольський нунцій побажав членам Синоду плідної праці і передав обійми та благословення Святішого Отця. «Щоб ви могли бути спокійними і гордими того, ким ви є, і того, до чого покликані, щоб утвердити вірних греко-католиків у вірі та любові», – наголосив Архиєпископ.

Владика Клаудіо відзначив, що Папа Франциск і Блаженніший Святослав завжди мають нагоду зустрітися. «Ці обставини, які, мені здається, стали дуже плідними та які заклали основи для міцної та глибокої співпраці», – вважає він.

Відтак Глава УГКЦ попросив передати Святішому Отцеві «єдність і підтримку, яку єпископи Української Греко-Католицької Церкви хочуть йому висловити».

«Ми вчора сказали публічно, – наголосив Блаженніший Святослав, – що УГКЦ є зі Святішим Отцем у його стражданнях, у його труднощах і хоче завжди приносити йому тільки радість. Не бажаємо засмучувати свого Отця, а своєю працею, своїм служінням завжди прагнемо бути причиною радості».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next