АКТУАЛЬНО

Поспіх витає у повітрі: представлено гімн Всесвітнього дня молоді 2023 в Лісабоні

Середа, 27 січня 2021, 15:28
Наслідувати Діву Марію, яка, не зволікаючи, пустилася в дорогу до родички Єлизавети, щоб їй допомогти, заохочує гімн Всесвітнього Дня Молоді 2023, представлений сьогодні.

«Всі почують наш голос. Піднесімо руки, в повітрі витає поспіх. Ісус живе й не залишає нас самотніми: ніколи не перестанемо любити», – про це співається у приспіві офіційного гімну Всесвітнього Дня Молоді, який 2023 року збере в столиці Португалії місті Лісабоні юнаків і дівчат з усього світу під проводом Святішого Отця.

«Поспіх витає в повітрі» – такою є назва музичного твору, представлення якого відбулося 27 січня 2021 р., два роки після заключної Святої Меси 34-го Всесвітнього дня молоді, що відбувався у Панамі, коли було оголошено про наступне місце проведення. Офіційні канали оргкомітету поширили дві версії – португальську та міжнародну, що виконується також англійською, французькою, іспанською та італійською мовами.

Наслідуючи Марію

Обраний в рамках загальнонаціонального конкурсу, на який надійшло понад сто пропозицій, які розглянуло професійне журі, гімн відображає тему, запропоновану Папою на цю подію, що звучить: «Марія підвелася і пустилася швидко в дорогу», завдання, притаманні такій зустрічі, першим з яких є євангелізація, та посилання на португальську культуру.

Пісня запрошує наслідувати Діву Марію, бути готовими, як Вона, служити, несучи Євангеліє по всьому світу. Її назва безпосередньо посилається на тему зустрічі, що натхнена розповіддю євангелиста Луки про те, як Марія, зачавши у Своєму лоні Божого Сина, довідавшись про вагітність літньої родички Єлизавети, відразу вирушила в подорож до неї, аби послужити.

Подвійне авторство

Композиція «Поспіх витає в повітрі» має подвійне авторство. Слова написав о. Жоао Пауло Ваз, а музику – митець Педро Ферейра. Обоє походять із дієцезії Коїмбри, що в центральній Португалії. Аранжування зробив музикант Карлос Ґарсія. Укладачі розповідають, що спершу народилася мелодія, спершу на фортепіано, а потім в обробці невеликого музичного гурту. Тоді вже священик уклав текст, пристосувавшись до мелодії, що має, за словами аранжувальника, «радісний і молодіжний характер», тож її легко вивчити та пристосувати до різних нагод.

Подія, перенесена на один рік

Два роки тому, в останній день Всесвітнього Дня Молоді в Панамі, кардинал Кевін Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, оголосив про те, що місцем наступної такої зустрічі буде столиця Португалії місто Лісабон. Подія була запланована на 2022 рік, але надзвичайна ситуація, викликана пандемією нової коронавірусної інфекції, змусила перенести захід на один рік. В річницю обрання на Петрове служіння ініціатора таких зустрічей святого Папи Івана Павла ІІ, 16 жовтня 2020 р., відбулося представлення офіційного логотипу та став доступним офіційний сайт події www.lisboa2023.org.

Джерело: Vatican News,
фото: Vatican Media

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next