АКТУАЛЬНО

«Катехизація дітей і дорослих - один із пріоритетів життя Церкви», - владика Богдан (Дзюрах)

Середа, 09 жовтня 2013, 12:21
«Катехизація - це та ділянка в УГКЦ, яка є найбільш розвиненою. Ця сфера є даром від Бога для нас, і такий досвід від нас переймають інші Церкви в Україні», - зауважив владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, 8 жовтня 2013 року у Львівській духовній семінарії Святого Духа під час Всеукраїнської конференції «Організація катехитичного служіння у протопресвітеріатах УГКЦ в Україні».

У своєму слові до духовенства єпископ звернув увагу на актуальні завдання і виклики, які стоять перед УГКЦ в ділянці катехизації. Він зазначив, що в християнській спільноті завжди були особи, зрілі у вірі та багаті євангельськими чеснотами, яким Церква доручала важливу місію супроводу інших до зростання у вірі через катехизацію.

«За цю справу найбільшу відповідальність несе єпископ, як перший і головний катехит довіреного його опіці люду Божого. Він не лише організовує катехитичне служіння у своїй єпархії, а й сам катехизує», - зазначив доповідач, пригадавши при цьому приклад Вселенського Архиєрея, який щосереди особисто катехизує численних вірних і прочан, зібраним на площі Святого Петра в Римі. Багато єпископів у світі наслідують приклад голови єпископської колегії – Папи Римського – і у своїх катедральних храмах регулярно виголошують катехитичні науки вірним своєї єпархії.

Церква заохочує поширювати цю практику, щоб катедральні храми під проводом єпископа ставали зразковими центрами катехитичного служіння. Найближчими співпрацівниками єпископа в катехизації є священики, які, хоч і послуговуються допомогою катехитів-мирян, не повинні занедбувати особистого служіння в цій ділянці. Окремо проповідник відзначив роль катехитів-мирян і богопосвячених осіб, які ревно, жертовно і безкорисливо виконують служіння в парафіях УГКЦ в Україні та всьому світі.

На думку Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, тоді як діти і молодь різних вікових груп, загалом, досить непогано охоплені катехетичними програмами, велика кількість дорослих вірян ще не отримують потрібної їм науки віри за посередництвом систематичної катехизації. Тому катехизація дорослих стане пріоритетним завданням в УГКЦ найближчими роками.

Окрему увагу, на думку доповідача, Церква повинна звернути на катехизацію в сім’ї. Християнська родина, за словами владики Богдана, це місце, де зароджується і зростає віра, де відбувається безперервний процес передавання скарбу віри від покоління до покоління, тому від духовного стану сімей залежить не лише майбутнє Церкви, а й ефективність самої катехизації, яка проводиться у храмі. Катехит, навіть дуже добре підготовлений, за одну-дві години катехитичних занять при храмі не зможе запевнити зростання у вірі дітей і молоді, якщо разом з його служінням не йтиме в парі живий приклад християнського життя дорослих. Адже саме на прикладі дорослих і батьків діти вчаться жити євангельськими істинами, яких навчають священнослужителі в храмах. Без живого прикладу сама катехизація не принесе бажаних плодів, бо буде подібною до зерна, яке вкинули на кам’янистий ґрунт: зерно швидко зійшло, але, не маючи глибокого коріння, зів’яло і не принесло жодного плоду.

На закінчення свого виступу владика Богдан наголосив на важливості парафіяльної спільноти як середовища, в якому має зароджуватися, зростати і дозрівати віра, а також закликав зберігати пам'ять про ісповідників віри минулого століття як живих свідків і вчителів християнської праведності.

Більше інформації про конференцію на спеціальному блозі: konferentsija.blogspot.com

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next