АКТУАЛЬНО

Пожежа знищила українську церкву Покрову Пресвятої Богородиці в Картерет, США

Субота, 01 грудня 2018, 14:08
У вівторок, 27 листопада, пізно ввечері отець Василь Владика і його сім'я, що перебували в парафіяльному домі поряд із церквою, раптом відчули запах диму, наче щось горить. З другого поверху будинку вони побачили вогонь, що охопив праву сторону церкви.

Отець Василь Владика раптом усвідомив, що його церква, в якій він відправив незліченну кількість Божественних Літургій, приймав нових парафіян  через таїнства втаємничення, благословляв коронуванням нові сім'ї, вислуховував каяників, що шукали прощення в таїнстві сповіді, проводжав вірних, покликаних до дому Господнього в останню земну дорогу, охоплена нищівним вогнем, а все, що він міг – із жахом спостерігати за руйнуваннями.

Церква, яка була збудована у 1954 році, горить. Тепер вона стоїть із розбитими вікнами і дірою в даху, через який пожежники намагалися приборкати вогонь. На щастя, ніхто з людей не постраждав, але дім Господній зазнав непоправних втрат.

Пожежа спалахнула приблизно о 22:00 з правого боку будівлі в закритому приміщенні між поверхами, звідки перекинулася на фронтон і з нього на церковний дах, повідомив голова пожежного департаменту Картерета Марк Груска. Пожежні команди з кількох містечок допомагали пожежникам з Картерета гасити вогонь.  

Причина пожежі не видається підозрілою, хоч розслідування ще триває, зазначив пан Груска в середу ввечері.

У середу владика Андрій (Рабій), Апостольський адміністратор Філадельфійської архиєпархії, виїхав до Картерета, щоб зустрітися з отцем Василем Владикою, підтримати отця, оцінити втрати, що їх зазнала 64-річна церква,  й обговорити необхідну допомогу парафії, щоб вона могла розпочати служби, якщо потрібно, то знайти нове місце для служіння, поки буде прийняте рішення щодо відновлення чи перебудови храму.

Єпископ Андрій зауважив, що вони втратили усе: ризи, літургійні книги, ікони, чаші – крім своєї віри.

Уже кілька церков в околиці запропонували свої храми для тимчасового служіння парафії Святої Марії, щоб вони могли залишатися однією парафіяльною родиною.

Упродовж середи парафіяни і сусіди приходили, щоб поглянути на сумний вигляд того, що ще недавно було величною спорудою, а тепер лякає чорними плямами, розбитими вікнами і запахом обвугленого дерева, що розноситься околицею.

Багато хто замислився над тим, що церква значила для них та їхніх родин впродовж років. «Зараз наша парафія дуже невелика, менше половини того, що було, - каже Стефанія Глущик. - Це буде важка дорога».

«Це найважливіше, бо нас вже небагато залишилося, тому це згуртувало нас», - сказала парафіянка Лідія Сінгура.

Мер Картерета пан Данієль Рейман прибув на місце пожежі, щоб підтримати парафію. Він виставив на містечкову веб-сторінку фото церкви і поінформував жителів про можливість надання  фінансової підтримки через Carteret Business Partnership.

Єпископ Андрій попросив усі парафії оголосити окрему збірку  для парафії Святої Марії на всіх Божественних Літургіях 8 і 9 грудня. У цей період добродійності він попросив усіх бути щедрими в підтримці своїх братів і сестер в Христі з Картерета, які переживають трагічний час втрати свого духовного дому.

Також владика Андрій попросив помолитися за отця Василя Владику, його родину та парафіян церкви Покрову Пресвятої Богородиці.

о. Іван Філдс,
прес-секретар Філадельфійської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next