АКТУАЛЬНО

Працівники Патріаршої курії УГКЦ у Львові помолилися за дар життя владики Богдана (Дзюраха)

Вівторок, 25 квітня 2017, 14:19
24 квітня працівники Патріаршої курії УГКЦ у Львові разом помолилися на Архиєрейській Божественній Літургії, аби в такий спосіб подякувати Богові за дар життя владики Богдана (Дзюраха), Адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, з нагоди його 50-літнього ювілею. Літургію очолив владика Богдан у співслужінні з владикою Венедиктом, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії, та духовенством.

Пояснюючи євангельський уривок цього дня (Ів. 2, 1-11), єпископ сказав, що Христос, який перебуває разом з апостолами і своєю Матір’ю в Кані Галилейській, є образом Церкви, яка здійснює посланництво Отця Небесного, місію, яку Отець доручив своєму Синові, а через Нього всій Церкві. «І ми, Патріарша курія, певною мірою представляємо Церкву, - вів далі проповідник. – У цьому зразком для наслідування для нас є Пречиста Діва Марія – прообраз і досконалий взірець Церкви. І перше, що впадає в очі у світлі нинішнього Євангелія, - це те, що Марія ніколи не з’являється сама; всюди там, де є Пречиста Діва, обов’язково є і Її Син, наш Господь і Спаситель. Це, зокрема, дуже гарно видно на наших східних іконах, де вона зображується майже завжди з Ісусом на руках». Церква, а в ній Патріярша курія і кожен її підрозділ, повинні передусім бути свідомими цієї своєї місії - нести Христа спраглому спасіння світові.

Ісус розпочинає свій спасенний хід історією з Галилеї, з віддаленої від столиці місцевості, яку ще називали «поганською Галилеєю». І саме звідси Він прагне поширювати своє Царство у світі. Саме туди наказує Воскреслий повертатися своїм апостолам після свого Воскресіння. «Хоч осідок Глави нашої Церкви повернувся до столичного граду Києва, роль наших структур у Львові залишається надалі актуальною і надзвичайно важливою. Що більше, - можливо, саме звідси має знов і знов розпочинатися хід нашої Церкви на Схід України», - мовив проповідник. Адміністратор Патріаршої курії наголосив, що Церква очікує від куріальних працівників «нового натхнення, нового імпульсу, нового подиху життя»: «На вас покладаємо великі сподівання у поширенні спасенної Благовісті на широких просторах нашої Батьківщини і далеко поза її межами. Та щоб це відбулося, ми повинні переживати всі ці події так, як учні з Пречистою Дівою Марією в Кані Галилейській: ми повинні завжди бути з Христом».

Далі проповідник підкреслив, що Церква має наслідувати Богородицю в її уважності до потреб світу, а це на практиці означає бачити небезпеки і загрози, які оточують людину, певною мірою випереджувати їх, бути вразливими на тривоги і ризики, що можуть загрожувати нашому українському суспільству. Бо саме на цьому, за словами владики Богдана, полягає пророча місія Церкви: вміти інтерпретувати історичні події у світлі Слова Божого, дивитися на світ Божим люблячим і турботливим поглядом і вказувати людям на глибший сенс усього, що відбувається з ними і навколо них.

На думку єпископа, реакцією людей Церкви на тривоги і небезпеки, яким наповнений наш світ, не має бути крик розпачу, паніки чи страху, а наповнене довір’ям благання до Господа про порятунок і поміч. «Саме так зробила Пречиста Діва в Кані Галилейській, коли зі смиренням і довірою представила своєму Синові потребу молодого подружжя. Молитва – перше і найголовніше завдання кожного працівника Патріаршої курії», - наголосив Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ. Він схвально відгукнувся про практику щоденної спільної молитви всіх працівників Курії, зауваживши: «Участь у Літургії, яка щоденно служиться тут, у Патріаршому домі, не вважаю і не вважатиму втратою «робочого часу», а навпаки, - надаванням сенсу та запевненням плідності нашим заняттям і нашому служінню. Адже наш Господь сам попередив нас: «Без Мене нічого не можете робити»». «Без молитви вода в посудинах так і залишиться водою», - підсумував проповідник, ще раз згадавши євангельську подію переміни води на вино в Кані Галилейській.

Насамкінець владика Богдан закликав усіх до ревної праці, згідно із наказом Богородиці: «Зробіть все, що Він вам скаже!» При цьому проповідник наголосив, що йдеться про здійснення саме того, що Він, Господь, нам скаже, а не про здійснення того, що ми самі собі заплануємо, чи на що легше знайти фінансові ресурси. «Дивитися на світ очима Бога, бачити людську нужду і потребу сучасної людини і бажати відповісти на цю потребу у дусі Євангелія це - найперше завдання Церкви. А про все решта подбає Боже Провидіння», - запевнив Адміністратор Курії.

Після Літургії владика Богдан, відповідаючи на привітання, які висловив владика Венедикт, подякував від імені працівників Патріаршої курії владиці Венедиктові, нещодавно іменованому Правлячим єпископом Чиказької єпархії, за його ревну дотеперішню працю в Патріаршій літургійній комісії та побажав йому сили і світла Святого Духа у виконанні нового і важливого завдання, яке доручає йому наша Церква.

Після Богослужіння всі присутні розділили разом святкову трапезу.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next