АКТУАЛЬНО

Працівники Патріаршої курії взяли участь у семінарі про захист від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб

П'ятниця, 13 березня 2020, 15:56
12 березня у Центрі Шептицького УКУ за участю представників релігійних та громадських організацій відбувся семінар, під час якого працювали над виробленням і вдосконаленням політики захисту дітей в Україні.

У коментарі Департаменту інформації УГКЦ п. Астрід Вінклер, координатор міжнародної мережі захисту прав дитини, розповіла, що в Україні такі семінари проводяться з метою розробки, напрацювання та вдосконалення політики захисту дітей (Safeguarding Policy) та впровадження її у діяльність різних організацій.

“Своєю діяльністю ми стараємося покращити захисну  політику і перетворити її на ефективний  дієвий механізм забезпечення захисту дітей у конкретній організації. Українські організації від 2014 р. доклали чимало зусиль, щоб підвищити рівень розуміння проблеми захисту дітей. Хотіла б відзначити, що важливу позицію у цьому питанні зайняла УГКЦ, що є дуже цінним у впровадженні політики захисту в Україні.

До праці семінару долучилися також працівники Патріаршої курії УГКЦ, зокрема о. Роман Олійник, фахівець Відділу благодійних проєктів Патріаршої курії УГКЦ,  сестра Христофора Бурштин, голова Комісії у справах освіти та виховання Української Греко-Католицької Церкви, та п. Устим Хаварівський, головний юрисконсульт Патріаршої курії.

Проблематика ця особливо важлива з огляду на необхідність розробки Патріаршою курією  політики захисту дітей. Про цю проблему йдеться у Посланні Синоду Єпископів УГКЦ 2019 року щодо захисту дітей, неповнолітніх і вразливих осіб від різних видів насильства.

Згідно з вимогами церковної влади, до травня 2020 р. у кожній єпархії УГКЦ  повинна бути відповідальна особа за політику захисту прав дітей.

 “Ми розробляємо і прописуємо “політику захисту”  для Патріаршої курії,  а надалі для всіх єпархій та екзархатів. Великим позитивом є, що наша Церква може стати першою, яка пропише цю політику. У такий спосіб ми хочемо заохотити інші структури та організації долучитися до цієї ініціативи”, - розповів нам о. Роман Олійник, керівник Відділу благодійних проєктів Патріаршої курії УГКЦ.

Сестра Христофора поділилася  напрацюваннями “політики” в середовищі католицьких шкіл, також зазначила про важливість розробки політики і поділилася досвідом впровадження її серед католицької освіти.

Участь у семінарі взяв також п. Устим Хаварівський, головний юрисконсульт Патріаршої курії. У коментарі він розповів про юридичну сторону цього питання: “З юридичної точки зору важливо зараз  врахувати усі законодавчі нюанси. Особливо, що стосується обсягу, змісту і норм документів, а також відповідності нашому законодавству. Завданням цього семінару є переглянути наявні політики, вдосконалити їх і перевірити, чи все відповідає певним процедурам. Чи можуть ці програми розв'язувати проблемні питання, які виникають”.

Довідка:

Політика захисту (Safeguarding Policy) - термін, який використовується у Великобританії для позначення заходів щодо охорони здоров'я, добробуту та прав людини, які дозволяють людям - особливо дітям, молоді та вразливим особам жити вільним від зловживань життям. Таким чином оберігають їх від різних видів насильства. У листопаді 2019 р. Вісімдесят третя сесія Синоду Єпископів КГВА звернула особливу увагу на захист людей  від різних видів насильства неповнолітніх і вразливих осіб та запобігання злочинам сексуального насильства. Встановивши провести у єпархіях і екзархатах цілу низку заходів у цьому питанні.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next