АКТУАЛЬНО

«Праведний Митрополит Андрей Шептицький формував обличчя нашої Церкви», - Блаженніший Святослав

Четвер, 01 листопада 2018, 17:29
Праведний Митрополит Андрей Шептицький своєю працею та молитвою, формував пастирське, інтелектуальне, культурне, міжнародне та дипломатичне, а зокрема державотворче обличчя нашої Церкви.

Про це сьогодні під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, говорив Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав.

Разом із Предстоятелем УГКЦ під час Літургії співслужили Владики Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії, а також священики та гості Київської архиєпархії, а зокрема; Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, Владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, Владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, і владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, єпископ Курії Верховного Архиєпископа. Під час молитви духовенство та вірні УГКЦ дякували Богу за роки життя Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького.

Звертаючись до вірних Глава УГКЦ зауважив, що сьогодні Церква святкує пам’ять Блаженного Священномученика Теодора Ромжі, єпископа Мукачівського, який цього дня був вбитий смертельною ін’єкцією у радянській лікарні на Закарпатті, давши своє життя, як єпископ, пастир та батько свого народу за Христа і Його святу Церкву. Блаженніший Святослав також нагадав, що Святий папа Іван Павло ІІ урочисто проголосив його блаженним, під час свого пам’ятного візиту до України у 2001 році: «Сьогодні ми особливо єднаємося зі своїми братами і сестрами на Закарпатті і молимося за посередництвом блаженного Теодора до нашого Господа Бога за нашу спільну батьківщину - нашу Україну», - наголосив Глава УГКЦ.

Він також зауважив, що сьогодні є особливий день в історії національно -визвольних змагань нашого народу: «Сьогодні минає сота річниця так званого листопадового чину - урочистого проголошення у княжому Львові Західноукраїнської Народної Республіки. Можна тільки перейнятися почуттями наших українців у Галичині, які побачили на Львівській ратуші синьо-жовтий прапор. Сьогодні ми особливо згадуємо січове стрілецтво - молодих хлопців і дівчат, які стали на захист молодої Незалежної Української Держави», - сказав Блаженніший Святослав.

Продовжуючи Глава Церкви наголосив, що сьогодні ще й особливий день пам’яті праведного митрополита Андрея Шептицького, який 1 листопада 1944 року відійшов у вічність та став перед Божим престолом. Предстоятель пригадав, що старовинна традиція, називала єпископа ангелом своєї Церкви. За його словами, якщо б сьогодні наша Церква, чи Україна запитувала б себе: «Хто є ангелом нашої Церкви, ангелом Незалежної України перед Божим обличчям?», то ми би з впевненістю сказали: «Це є праведний митрополит Андрей Шептицький», - зазначив Предстоятель УГКЦ.

Завершуючи своє слово він додав: «Можна з впевненістю сказати, що і листопадовий чин і ввесь той соньм мучеників за часів комунізму, були плодами духу митрополита Андрея Шептицького. Тому сьогоднішня Літургія є особливою молитвою за прославу праведного Митрополита Андрея, за те, щоб його ангельське заступництво над Україною і нашою Церквою засяяло на ввесь світ на престолах вселенської Церкви», - наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Прес-служба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next