АКТУАЛЬНО

Представник Бюро УГКЦ з питань екології взяв участь у міжнародному семінарі «Потенціал сонця»

Понеділок, 01 вересня 2014, 15:51
26-27 серпня на Закарпатті відбувся третій міжнародний семінар "Потенціал сонця", організований в рамках проекту "SUNRISE – Стале використання природних ресурсів малими підприємствами", в якому серед закордонних та українських фахівців узяв участь також і референт з енергозбереження Бюро УГКЦ з питань екології Петро Лащевський.

На думку багатьох учасників, невипадковим чи навіть знаменним було вибране місце відкриття семінару – в Ужгородській греко-католицькій богословській академії імені блаженного Теодора Ромжі, яка є зразком раціонального та бережливого використання Божих дарів – природних ресурсів, а зокрема сонячної енергії (тут працює сонячна система для нагрівання води, серцем якої є 36 шт. пласких колекторів, встановлених на даху).

Увазі учасників було представлено проект "SUNRISE", метою якого є поширення інформації про можливості використання альтернативних джерел енергії, про доступність енергії сонця та її заощадливість, мотивувати місцевих суб'єктів створювати бізнес у сфері відновних джерел енергії, створити пілотний приклад із виробництва в сільській місцевості сонячних колекторів, брикетів та палет, навчити охочих виробляти власноруч сонячні колектори, ознайомлювати всіх з новітніми технологіями у сфері альтернативної енергетики, налагодження співпраці та об'єднання зусиль зацікавлених у розвитку та використанні альтернативних джерел енергії.

Семінар продовжив свою роботу в гірському пансіонаті "Урочище", де учасникам були представлені можливості використання альтернативних джерел енергії цією установою.

Наступний день семінару був насичений змістовними доповідями українських фахівців та гостей зі Словаччини на тему використання та виготовлення сонячних колекторів власними силами.

Завершився захід екскурсією до "Ланшафт-центру" – сільгосппідприємства поблизу Ужгорода, що характеризується як повністю енергонезалежний об'єкт, оскільки для своєї діяльності використовує лише відновлювальні джерела енергії – сонце, вітер, деревину. Найяскравіше вразив присутніх красень-вітряк (вітрогенератор потужністю 4кВт), що поважно обертався під натиском свіжого гірського вітру і видавав шум, немовби пролітало стадо гусей.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next