АКТУАЛЬНО

Представник Душпастирської ради при ДКВС узяв участь у презентації нового депутатського об'єднання і реформи пенітенціарної системи

Неділя, 19 березня 2017, 06:11
17 березня в Інституті Горшеніна відбулася презентація Міжфракційного депутатського об'єднання «За впровадження повного циклу публічної політики» і презентація реформи пенітенціарної системи України. У події взяв участь голова Душпастирської ради у справах релігійної опіки у пенітенціарній системі України священик Костянтин Пантелей.

Під час презентації присутнім оголосили алгоритм повного циклу публічної політики і найближчі плани діяльності Міжфракційного депутатського об'єднання, обрані напрямки проведення реформ.

Відтак була представлена концепція пенітенціарної реформи, важливим елементом якої є кардинальна зміна підходу - від карального до пенітенціарного, що забезпечує каяття, надолуження за зло і реінтеграцію правопорушників до суспільства. Концепцію озвучили голова підкомітету з реформування пенітенціарної системи Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України Юрій Мірошниченко і заступник міністра юстиції України Дениса Чернишова.

Пріоритетами реформи є введення інституту пробації, що сприятиме поверненню людини до суспільства, запобігання рецидивам протиправної поведінки, професійна формація, соціально-психологічний та душпастирський супровід персоналу, підвищення престижності професії пенітенціарія й подолання закритості пенітенціарної системи.

У Політичний порядок денний увійшли пропозиції, подані головою Душпастирської ради протоієреєм Костянтином Пантелеєм. У ній гідне місце посідає тема забезпечення прав ув’язнених і персоналу системи на свободу совісті і віросповідання, зокрема положення щодо системної соціально-психологічної і духовної реабілітації для протистояння явищу "вигоряння" та професійної деформації пенітенціаріїв.

Під час обговорень реформи, втілення якої, на думку експертів, може тривати від 5 до 15 років, виступили також її опоненти. Серед головних аргументів критиків того, як реформується пенітенціарна система України, є недостатнє фінансування, мала компетентність управлінців, відсутність продуманої законодавчої бази, брак фахових досліджень і прогнозування наслідків окремих кроків реформи. Про потребу відкритої статистичної інформації про актуальний стан пенітенціарної системи говорив член Пенітенціарної асоціації України адвокат Дмитро Ягунов. Про необхідність розробки концепції відшкодування жертвам злочинів висловився Сергій Старенький, екс-голова Державної пенітенціарної служби України.

Розробка законопроекту про пенітенціарну систему має стати майданчиком конструктивної співпраці усіх, хто вболіває за оновлення суспільства на засадах справедливості людяності та взаємовідповідальності.

Учасниками презентації були:

Віра Нанивська, голова правління "Колегіуму Анни Ярославни";

Валерій Дубіль, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина";

Леонід Ємець, фракція політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ";

Юрій Мірошниченко, фракція політичної партії "Опозиційний блок";

Ігор Попов, фракція Радикальної партії Олега Ляшка;

Руслан Сидорович, фракція політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ";

Юрій Соловей, фракція партії "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА";

Павло Унгурян, фракція політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ";

Денис Чернишов, заступник міністра юстиції України;

Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я України.

Модератор – Соня Кошкіна, шеф-редактор LB.ua.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next