АКТУАЛЬНО

Представник УГКЦ бере участь у роботі Змішаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами

Вівторок, 20 вересня 2016, 07:10
З 15 по 22 вересня 2016 року в італійському місті К’єті триває пленарна сесія Змішаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами. Стороною, яка приймає, є архиєпископ К’єті й Васто Бруно Форте, тема нарад - «Назустріч спільному розумінню синодальності й примату в служінні єдності Церкви».

Участь у цій сесії беруть 58 учасників, зокрема кардинали Курт Кох (президент Папської ради для сприяння єдності християн) і Леонардо Сандрі (префект Конгрегації для Східних Церков), митрополити, архиєпископи, єпископи, священики, монахи, миряни – чоловіки й жінки, представники Православної й Католицької Церков. Кожна з 14 Автокефальних Православних Церков представлена двома представниками. Не бере участі Болгарська Православна Церква, мотивуючи свою відсутність браком спеціалістів з означеного питання.

Очолюють пленарну сесію з католицької сторони – кардинал Курт Кох, а з православної – Йов (Геча), єпископ Константинопольського Патріархату, архиєпископ Тельміський, представник Константинопольський патріархату при Всесвітній раді Церков.

Українську Греко-Католицьку Церкву представляє президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету о. д-р Іван Дацько.

Робота розпочалася в п’ятницю, 16 вересня 2016 р., і першу ранкову сесію католицька і православна делегації провели окремо. Після обіду відбулася зустріч із журналістами, а від 17-ї години тривала, власне, пленарна сесія за участю всіх православних та католицьких учасників.

У суботу, 17 вересня 2016 р., вранці, пленарна сесія працювала в штатному режимі, а після обіду, о 17:00, усі учасники переїхали до катедрального собору, де була відслужена Служба Божа в латинському обряді під головуванням кардинала Коха. На цій Літургії були всі православні представники за винятком голови делегації Російської Православної Церкви, митрополита Волоколамського Іларіона Алфеєва. У своїй проповіді Кардинал Кох підкреслив, як палко сучасні християни очікують, щоб після століть роз’єднання християни Сходу і Заходу дійшли до єдності й сопричастя Церков.

Слід зазначити, що вірні міста К’єті з надзвичайною привітністю і гостинністю приймали членів делегації.

Після Служби Божої учасники поклонилися мощам покровителя міста К’єті, святого Юстина (†540), який був першим єпископом цього міста. Громадяни К’єті дали короткий концерт у театрі міста, і префект провінції Абруццо, привітавши учасників, запросив усіх на вечерю.

У неділю, 18 вересня 2016 р., вранці, члени Комісії переїхали до містечка Манопелло (Manopello), де зберігається хустина з нерукотворним образом Лику Христового (Volto Santo di Gesù), який дуже подібний до Туринської плащаниці. Тут архиєпископ Йов Геча у співслужінні з албанським і чеським архиєреями відслужив Божественну Літургію у візантійському обряді.

На Літургії були всі православні й католицькі учасники, окрім вже згаданого голови делегації Російської Православної Церкви. У своєму слові архиєпископ Йов передав вітання і благословення від Вселенського Патріарха Варфоломія і просив вірних про молитву за те, щоб члени Комісії виконали своє завдання і зробили позитивний внесок в осягнення єдності й сопричастя Католицької й Православної Церков.

Після обіду члени делегації поїхали до другого престолу  архидієцезії, міста Васто, в якому особливо почитають колючку з Христового тернового вінка.

Увечері делегати відвідали абатство, яким опікуються отці пасіоністи. У цьому абатстві перебувають дуже гарні візантійські ікони XV століття, котрі привезли із собою греки після падіння Константинополя у 1453 р. 

Наради проводяться у позитивному дусі з бажанням напрацювати остаточний текст документа для подальшого схвалення предстоятелями Православної і Католицької Церков.

 

Повідомив о. Іван Дацько

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next