АКТУАЛЬНО

Представник УГКЦ узяв участь у вшануванні пам'яті жертв нацистського геноциду ромів у Бабиному Яру

Понеділок, 26 вересня 2016, 13:47
До 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру в Києві 23 вересня відбулося вшанування пам'яті жертв нацистського геноциду ромів. Цього дня священики Дмитро Каран (Українська Автокефальна Православна Церква) і Костянтин Пантелей (Українська Греко-Католицька Церква) освятили пам`ятний знак - ромську кибитку - й відправили заупокійну панахиду за душі всіх убитих на цьому місці.

 

Молитву виголосили також головний рабин Олександр Духовний (Релігійне об'єднання громад прогресивного юдаїзму України) і муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» шейх Саід Ісмагілов.

За свідченнями істориків, саме роми стали одними з перших жертв Бабиного Яру, тому стараннями ромської громади за сприяння Міністерства культури України пам’ятний знак про трагедію цього народу було розміщено в Національному заповіднику. 22-24 вересня 1941 року в Бабиному Яру було розстріляно п'ять ромських таборів, серед яких абсолютну більшість становили люди похилого віку, жінки і діти. Загалом під час Другої світової війни на території України розстріляли близько 20 тисяч ромів. На жаль, цей монумент - перша і єдина згадка в Європі про переслідування ромів, адже в березні 1936 року на ромів були поширені нюренберзькі закони Рейху про громадянство і раси, які «узаконили» переслідування народу і наслідком яких стало тотальне знищення понад 80 відсотків ромського населення Європи.

В урочистій церемонії відкриття меморіалу взяли участь міністр культури України Євген Нищук, перший секретар Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні Крістіан Геттенторф, народний депутат України Анатолій Кісі, президент Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конгрес Ромен України» Петро Григориченко, лідер партії «Соціалісти», екс-міністр закордонних справ України Леонід Кожара, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Павло Мовчан, президент Асоціації психіатрів України, правозахисник, колишній дисидент і політв'язень Семен Глузман, голова Асамблеї національностей України Ровшан Тагієв, голова Ради національних громад України Ашот Аванесян, президент Єврейського форуму України Аркадій Монастирський, представники релігійних конфесій, народні і заслужені артисти України, національні телеканали України, журналісти.

Створення пам’ятника було ініційоване в 1998 році Київським міським товариством історії та культури ромського народу «Романіпе». Її автор – всесвітньо відомий український архітектор, скульптор Анатолій Ігнащенко. Кибитка була виготовлена з корабельної сталі на київському заводі «Ленінська кузня». Пам’ятник спочатку встановили в Бабиному Яру, але майже одразу перевезли до Кам’янця-Подільського. Тепер він знову в Києві. Друга назва пам'ятника -"Чорний жах", або Калі Траш (Kali Tras) - геноцид циган у роки Другої світової війни. 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next