АКТУАЛЬНО

Представник УГКЦ взяв участь у вшануванні Праведників Бабиного Яру

Четвер, 25 жовтня 2018, 18:46
25 жовтня владика Богдан (Дзюрах) узяв участь у щорічному прийомі Праведників Бабиного Яру, який відбувся в колонному залі Київської міської державної адміністрації.

Прийом Праведників – це щорічний захід, який організовує Київська міська державна адміністрація в рамках вшанування жертв Бабиного Яру та збирає людей, які, ризикуючи власним життям і життям своїх рідних, рятували євреїв у роки Другої світової війни. Цього року у цьому Прийомі взяли участь: в імені Блаженнішого Святослава владика Богдан (Дзюрах), представники духовенства усіх Церков в Україні, єврейська спільнота, міський голова Києва Віталій Кличко, представники дипломатичного корпусу, благодійного фонду «Заради тебе» та громадськості.

Міський голова Києва Віталій Кличко, зокрема, зазначив, що столична влада докладає всіх зусиль, аби подвиг Праведників не був забутий. Він також окреслив як одну зі своїх пріоритетних «місій» спорудження Меморіального комплексу «Бабин Яр». Кульмінацією події стала молитва учасників заходу за мир в Україні, за Праведників і за здоров’я та Боже благословення для усіх присутніх.

Коментуючи цю подію, владика Богдан наголосив на тому, що «сьогодні, вдивляючись у обличчя Праведників, які ризикували своїми життями та життями своїх близьких заради порятунку синів і дочок єврейського народу, ми в їхніх особах віддавали шану і вдячність усім Праведникам з-поміж нашого народу – знаним і незнаним. Усі вони залишили нам урок людяності, сили духа і жертовної любові до ближнього».

Під час спілкування з членом Президії Всеукраїнської асоціації єврейських організацій і громад України п. Анатолієм Шенгайтом, представник УГКЦ висловив вдячність за проголошення Праведниками України представників УГКЦ, зокрема праведного митрополита Андрея. Владика Богдан заторкнув рівно ж питання подальших досліджень історії порятунку євреїв українцями, задля плекання пам’яті про усіх Праведників, зокрема досі ще не знаним або належним чином не вшанованих.

Особливим моментом стала зустріч і спілкування із самими Праведниками, під час якої Секретар Синоду УГКЦ висловив їм сердечну вдячність за їхню поставу тоді, в часах нацистської окупації, але також і сьогодні, коли в їхніх виступах звучали вболівання в першу чергу про інших – живих і померлих, – а не про себе самих.

Владику Богдана, за його словами, вразила розповідь однієї з Праведників – п. Софії Ярової, що дала свідчення про те, як «увесь Київ кинувся рятувати євреїв, яких нацисти вели на розстріл, завдяки чому багато з них вдалося врятувати. «Ми тоді не вважали подвигом те, що робили, бо це було для нас само собою зрозумілим, це був наш обов’язок, наше покликання», – сказала п. Ярова.

«Цей порив любові, солідарності, співчуття і милосердя не може не зворушувати, бо він показує велич і силу духу нашого народу, якою ми пишаємося нині і будемо пишатися завжди», – підсумував владика Богдан цю подію.

Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next