АКТУАЛЬНО

Представник Венеціанської комісії: «Консультації з ВРЦ є визначальними в опрацюванні законодавства, яке стосується відносин між Церквами та державою»

Неділя, 22 червня 2014, 14:35
Венеціанська комісія супроводжує законотворчий процес у країнах Європи з метою допомогти національним інституціям розробити таку законодавчу базу, яка б найкраще відповідала базовим цінностям Європи та інтересам власних народів. Про це повідомив виконавчий секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт (Thomas Markert) під час зустрічі з Генеральними секретарями Єпископських Конференцій Європи.

Він звернув особливу увагу на роль Церков і релігійних організацій в суспільствах європейських країн та на проблематичні питання, пов’язані з забезпечення релігійних прав і свобод в деяких європейських країнах. Представники Церков цікавилися принципами, якими керується Венеціанська комісія в підходах до відносин між Церквою та державою, розумінням поняття релігійної свободи, яке представляє ця інституція, а також звернули увагу на потребу запевнення Церквам активного голосу в суспільних дискусіях щодо важливих суспільних питань, зокрема в ділянці моральності.

Представник УГКЦ владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, відзначив авторитет, яким втішається в Україні Венеціанська комісія як важливий консультативний орган міжнародного рівня. Він також поділився досвідом душпастирського служіння Українських Церков впродовж останніх місяців і в цьому контексті пригадав спроби попередньої влади обмежити права Церков у запевненні духовної опіки своїх вірних в надзвичайних ситуаціях.

Він поцікавився також, чи Комісія передбачає консультацію з Церквами, коли йдеться про опрацювання законодавчих ініціатив, які регулюють відносини Церков і релігійних організацій з державою, пригадавши, що в рамках Всеукраїнської ради Церков впродовж багатьох років простежується конструктивна співпраця, яка виражається в напрацюванні пропозицій для покращення національного законодавства.

Представник Венеціанської комісії заявив, що, на його думку, «консультації з ВРЦ є визначальними в опрацюванні законодавства, яке стосується відносин між Церквами та державою».

Увечері Генеральні секретарі Ради Єпископських Конференцій Європи зустрілися з Послами своїх країн при Раді Європи.

Робочі засідання Генеральних секретарів перепліталися зі спільною молитвою, під час якої учасники молилися зокрема й за мир в Україні та поручали Божій опіці і заступництву Пресвятої Богородиці народи європейського континенту.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next