АКТУАЛЬНО

Представники єпархії Святого Володимира Великого в Парижі взяли участь у Конференції французьких єпископів

Вівторок, 03 грудня 2019, 13:00
Єпископ-адміністратор єпархії Святого Володимира Великого у Парижі владика Гліб Лончина, генеральний вікарій і адміністратор української церкви у Люрді отець Михайло Романюк та член парафії Бориса і Гліба у Санлісі мирянин Стефан Дуніковський, на запрошення очільників Католицької Церкви у Франції, взяли участь в Генеральній асамблеї Конференції французьких єпископів у Люрді.

У дискусіях, що стосувалися питань екології, брали участь представники не лише Української Греко-Католицької Церкви, а й Церков Вірменії, Лівану, а також Англіканської Церкви.

Протягом двох днів учасники мали можливість розмірковувати на тему екології разом з доповідачами, які ділилися своїм професійним досвідом з охорони навколишнього середовища і часом радикальним вибором способу життя.

Хрещені і нехристияни, ці доповідачі змогли змотивувати присутніх до роздумів щодо долі нашої планети, тієї, яку Папа Франциск назвав «Найбіднішою з планет». «Вони змусили нас усвідомити, що ми маємо християнську відповідальність перед наступними поколіннями. Любити свого ближнього – це також думати про тих, хто ще не народився; тих, кому ми залишимо тяжку спадщину, – поділився враженнями учасник асамблеї Стефан Дуніковський, – Незаперечним є зв’язок між нашою християнською вірою і нашим способом життя. Чи не варто було б ввести поняття екологічного гріха? Мова йде не про створення нової Партії Зелених, Християнських зелених. Головною ідеєю є започаткувати колективний чи особистий розгляд Євангеліє з точки зору екології, тобто поваги до створення світу.

Наша єпархія закликає нас працювати в цьому напрямку, працювати разом задля екологічної церкви, де ми зможемо згодом думати про розумне споживання енергії, відходи, засоби побутової хімії, які ми використовуємо для прибирання церкви, способи пересування, щоб прийти на службу. Сотні французьких парафій вже це зробили. Чому б не ми? Всіх запрошуємо подумати над цими питаннями. Готуймося до цього».

Пан Стефан пропонує діяти не через призму катастрофи (навіть якщо час страшний і потрібно терміново приймати рішення), а через призму радості від того, що ми є християнами, і пропонує способи як це можна зробити: створити в єпархії екологічну комісію; застосовувати правила екологічного рослинництва у Маквіллері; організувати навчальну конференцію на тему екології; звернути увагу вірних на молитву щодо земних дарів, яка вже є частиною Літургії; вибрати парафію-першопрохідця, яка б зобов’язалася дотримуватися концепції Екологічної Церкви.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next