АКТУАЛЬНО

Представники єпархій обговорили кроки для реалізації Стратегії розвитку соціального служіння УГКЦ

Середа, 02 серпня 2017, 12:11
31 липня 2017 року в Патріаршому домі у Львові відбулася робоча нарада, організована Карітасом України за участю синкелів і відповідальних за соціальне служіння в єпархіях та екзархатах УГКЦ.

Сьогодні соціальне служіння в Україні потребує щоразу більшої систематичності та координації, а також невпинного розвитку на місцях. Наслідки військової агресії та окупації, економічні виклики та сучасні соціальні проблеми – усі ці фактори призводять до того, що з’являються нові виклики, на які Церква має знайти відповідь. А ті, хто завжди отримував підтримку з якихось причин (брак фінансового забезпечення, інвалідність, сирітство тощо), у цій ситуації почуваються ще більш незахищеними.

Відповідно, окремі місцеві соціальні ініціативи повинні мати як спільну платформу, так і дієві механізми обміну інформацією, які б дозволили ще більш якісно відповідати на потреби людей. Один із типів ефективного служіння потребуючим на рівні місцевої громади – це організоване парафіяльне служіння, яке також називають парафіяльним Карітасом. Аби українське духовенство та вірні могли краще ознайомитися з основами, структурою та способом роботи парафіяльних Карітасів, і було започатковано цей проект.

Під час зустрічі єпархіальні робочі групи отримали завдання щодо зібрання даних про різновиди і динаміку соціального служіння в парафіях УГКЦ. Потім ці дані стануть основою карти соціального служіння, завдяки якій будуть обрані найактивніші з парафій, із котрими згодом продовжиться співпраця.

Крім того, у рамках цього проекту побачить світ посібник для започаткування та реорганізації харитативної діяльності в парафії (парафіяльних Карітасів), аби кожна небайдужа до потреб своєї громади парафія змогла стати рушієм добрих змін у житті у своїй місцевості, максимально відповівши на сучасні соціальні потреби людей. Адже наявність справжньої потреби – найважливіший критерій, за яким має надаватися допомога в дусі Карітасу. Ані релігійні або етнічні, ані будь-які інші відмінності між людьми не мають стати на заваді у виконанні Божої заповіді «Люби ближнього твого, як себе самого».

Перші результати проекту та спільної роботи його учасників очікуються вже у вересні-жовтні. Згодом має розпочатися наступна фаза роботи – навчання єпархіальних команд, які згодом працюватимуть у парафіях. Це великий крок до якісних змін у парафіяльному соціальному служінні, а також у житті численних місцевих громад.

Повідомив о. Андрій Нагірняк

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next