АКТУАЛЬНО

Представництво УВКБ ООН (UNHCR) в Італійській Республіці, Ватикані та Сан Маріно провело захід, приурочений до Міжнародного дня біженця, в українській базиліці в Римі

Понеділок, 04 липня 2022, 16:49
25 червня в Римі, у залі прокатедрального собору Святої Софії, відбувся заключний етап серії заходів Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН – англ. UNHCR – United Nations High Commissioner for Refugees) в Італійській Республіці, Ватикані та Сан Маріно, приурочених до Міжнародного дня біженця 2022.
Зображення 1 / 11 Використовуйте клавіші для перегляду

Як відомо, представники УВКБ ООН від перших днів війни допомагали українській громаді собору матеріально та організаційно. Саме тому італійське представництво Управління обрало українську базиліку в Римі для проведення заключного заходу приуроченого до Міжнародного дня біженця 2022.

Після благословення та привітального слова владики Діонізія Ляховича, апостольського екзарха для українців-католиків візантійського обряду, прозвучала «Мелодія Ля-мінор» українського композитора Мирослава Скорика у виконанні Марії Павлюк, викладачки музики в католицькій школі «Свята Софія». Наступною була композиція Джона Леннона «Imagine» у виконанні Василини Ільків, диригентки хору «Лібертон» католицької школи «Свята Софія». Далі до присутніх з промовою звернувся д-р Рікардо Клерічі, старший офіцер у справах зв’язків з урядом, що відповідає за інституційні відносини УВКБ ООН, який розповів про гуманітарну працю, пов’язану з допомогою українцям, постраждалим від війни. Після нього монсеньйор П'єр Паоло Феліколо, директор відділу «Мігрантес» Римської дієцезії, також привітав присутніх, адже завдяки його допомозі вже в перші дні прибуття українців до Риму вдалося організувати курси італійської мови  в соборі.

Згодом о. Марко Семеген, ректор прокатедрального собору Святої Софії в Римі, запропонував присутнім призадуматися над цінністю справедливості, яка під час війни набуває значно ширшого розуміння: «Справедливість є однією зі складових елементів Царства Божого, про що навчає Папа Франциск у своєму Посланні з нагоди Всесвітнього дня мігрантів і біженців 2022 року». На думку священника, присутність мігрантів і біженців дає можливість культурного та духовного зростання громад, які їх приймають. «Вселенська Церква та окремі християнські спільноти, наприклад громада собору Святої Софії, покликані використовувати ті можливості, які дають їм мігранти, аби дати нове життя цим спільнотам», – наголосив він.

Далі дитячий хор школи виконав мелодію пісні «Stefania», з якою гурт «Kalush Orchestra» переміг на цьогорічному музичному конкурсі «Євробачення» в Італії.

Про початки волонтерського руху в соборі в перші дні російської агресії в Україні, який ініціювали батьки й вихованці школи, розповіла Леся Романів, директорка школи, у другій частині заходу. Однак багато новоприбулих українців у Рим самі стали волонтерами і вони також дали свої свідчення під час заходу, зокрема п. Валентина із Запоріжжя. Про досвід біженства та життя в новій країні-Італії розповіла Фатіма з Афганістану. На завершення заходу своєю історію поділилися Леонід і Олександра, молоді танцюристи із Запоріжжя, які тепер виступають на італійських чемпіонатах з латиноамериканських танців.  

Наприкінці  д-р Рікардо Клерічі презентував відео, яке ілюструє повернення біженців до африканської респу́бліки Кот-д'Івуар після відновлення миру в їх рідній країні, як приклад надії для українців на ймовірне швидке повернення до України.

«У цьому заході громада собору Святої Софії разом з УВКБ ООН презентувала поки що короткий, але дуже потрібний для допомоги українським біженцям в Італії шлях співпраці, який, сподіваємося, допоможе нашій громаді якнайкраще допомогти нашим співвітчизникам знайти прихисток, допомогу і силу влаштуватися в новій країні», – прокоментувала Оксана Бойко, координатор волонтерів собору.

У прилеглих до базиліки приміщеннях охочі могли відвідати фотовиставку про Україну та експозицію традиційного українського одягу.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next