АКТУАЛЬНО

Префекти семінарій УГКЦ пройшли навчальний вишкіл

Субота, 28 жовтня 2017, 20:46
23-27 жовтня Патріарша комісія у справах духовенства в рамках програми постійної формації духовенства запросила до Патріаршого дому префектів семінарій УГКЦ в Україні на навчальний вишкіл.

Префекти семінарій іноді зіштовхуються із конфліктними ситуаціями у виховному процесі, а тому повинні бути ознайомлені з різними видами конфліктів і методами їх вирішення. Про це та інше розповіла сестра Теодора Шулак, провінційна настоятелька сестер місіонерок Найсвятішого Ізбавителя, психотерапевт і викладач Українського католицького університету (УКУ).

Існує міф, що депресія може виникати через недостатній рівень розвитку духовності. Як вдало ідентифікувати психологічні розлади, що є причиною депресії та як цьому зарадити − про це розповів Олег Романчук, директор Інституту психічного здоров’я УКУ, багатолітній викладач Львівської духовної семінарії Святого Духа, відомий український психотерапевт і тренер.

«Заохочуйте ваших студентів шукати правду та супроводжуйте їх у цій мандрівці», − з такими словами звернувся до учасників навчального вишколу Мирослав Маринович, проректор із питань призначення та місії УКУ, директор Інституту релігії та суспільства. За словами пана Мирослава, ключовим елементом на дорозі духовного росту має бути любов до правди. Нерідко дисципліна може викликати в людини лукавство, тому так важливо, щоб духовний ріст кожного майбутнього священика був щирим.

Не менш корисним та цікавим було спілкування учасників проекту з отцем доктором Іваном Дулибою, духівником Львівської духовної семінарії Святого Духа. Під час лекції отець Іван нагадав основні канонічні аспекти посадової інструкції вихователя (префекта) семінарії. Свою доповідь лектор завершив фразою: verba docent, exempla trahunt, що в перекладі означає «слова навчають, а приклад схиляє до наслідування», тим самим наголошуючи на важливості життєвого прикладу кожного префекта для своїх семінаристів.

Другий день навчання завершився натхненною лекцією-бесідою з ректором Українського католицького університету, отцем доктором Богданом Прахом. Маючи великий досвід священика та багатолітнього управлінця семінарії, отець Богдан звернув увагу на важливість супроводу семінаристів і роль префектів у ньому. Учасники вишколу також активно обговорили питання необхідності супроводу майбутніх дружин семінаристів.

Останній день навчання був присвячений духовно-психологічній ролі особи префекта у вихованні майбутнього священика. Митрофорний протоієрей Роман Мірчук наголосив на тому, що у своєму служінні префекти повинні пам’ятати про справжнє буття людиною та християнином. На завершення всі учасники висловили одноголосне бажання в майбутньому організовувати подібного роду зустрічі.

 

Наталія Цюпка
для Департаменту інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next