АКТУАЛЬНО

Президент України Петро Порошенко в Зарваниці: «Як православний почуваюся тут надзвичайно затишно»

Неділя, 15 липня 2018, 14:54
Президент України Петро Порошенко прибув на Загальнонаціональну прощу в Зарваницю, щоби спільно зі стотисячною спільнотою прочан подякувати Богові за 1030-річчя Хрещення Русі-України та молитися за мир в Україні.

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, запрошуючи до слова пана Президента, сказав: «Він так само змок, як ви (в Зарваниці падав дощ – Ред.). І прийшов на молитву за Україну разом зі своїм народом. Вітаємо вас як Очільника нашої держави, як Головнокомандувача Збройних сил України, як того, кому Господь поклав на плечі обов’язок захищати свою державу і будувати її».

У слові Петро Порошенко відзначив, що особливе місце в українській історії посідає Українська Греко-Католицька Церква. «Вона забезпечила постійну комунікацію із західноєвропейською християнською спільнотою. Вона вже багато століть опікується українською паствою. У часи, коли Україна була бездержавною і розділеною між сусідами, саме УГКЦ, особливо в часи владарювання митрополита Андрея (Шептицького), на основі церковної структури створила прообраз українського національного організму… Священики, їхні сини, їхні онуки цілими династіями формували українську інтелігенцію», – вважає Очільник держави.

«Ви, Ваше Блаженство, – продовжив пан Порошенко, – слушно казали про великого митрополита Шептицького як про етнарха українського народу, як про батька української нації, дух, думка, молитва якого вийшли далеко поза межі історичного періоду, в якому він служив Богові й людям.

Наступник митрополита Шептицького – Йосиф Сліпий, який народився в цих краях, об’єднав українську діаспору та перетворив її на могутній чинник на шляху України до нашої незалежності. Переказують, я це почув тут, що в дитинстві, коли він захворів, мама на руках понесла дитя до Зарваниці, довго тут молилася… І сталося чудо зцілення майбутнього Патріарха».

Національне відродження 80-х років минулого століття, за його словами, почалося із відродження УГКЦ. Услід за Церквою з катакомб вийшла і ціла Україна. Українська Греко-Католицька Церква весь період свого служіння, заплативши кров’ю святих мучеників, непохитно відстоює віру Христову й українську державність.

«Я хотів би віддати належну шану кардиналові Любомирові (Гузару). Ми всі пам’ятаємо його великим моральним авторитетом і вчителем. Моя окрема подяка вам усім за велику волонтерську роботу, за ту допомогу, яку ви надаєте Збройним силам України», – подякував Президент.

Звертаючись до прочан, Очільник держави відзначив, що десятки тисяч вірних Української Греко-Католицької Церкви щороку прямують до Зарваниці. Прямують день, два, тиждень, пішки, під дощем, щоб об’єднатися тут у спільній молитві. «Зарваниця – одне з найвідоміших святих місць в Європі, у світі, яке у братолюбному дусі християнської єдності відкрите для вірних інших Церков. Мені розповіли, що днями, на Івана Хрестителя, тут молилися православні Тернопільщини. А на Успіння прибудуть православні паломники з Івано-Франківщини. І я, православний українець, почуваюся тут, серед вас, надзвичайно затишно. Чому? Бо ми з вами молимося за мир. Ми з вами молимося за Україну. І я впевнений та переконаний – Господь почує нашу молитву», – запевнив Глава держави.

Наприкінці Президент Петро Порошенко подарував Балеженнішому Святославові євхаристійний набір. «У цей дуже урочистий день, зокрема і для мене, бо я сьогодні вперше тут і перебуваю під великим враженням від нашої спільної молитви», – додав пан Порошенко.

Глава УГКЦ подякував пану Президентові за спільну молитву і подарував на згадку копію Чудотворної ікони Зарваницької Богородиці. «Вона – свідок неподіленої Київської Церкви», – додав Блаженніший Святослав.

Фото: www.president.gov.ua

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next