АКТУАЛЬНО

Президент УКУ: «Акредитація Апостольським престолом – це тільки початок. Ми не можемо себе жаліти»

Середа, 09 грудня 2015, 11:27
«Що означало вступити у ЛБА в 1994 році, яка тоді не мала ще навіть юридичної адреси? Та ті, хто бажав вивчати богослов’я, йшли проти волі батьків в інституцію, якої не існувало, яка не мала навіть державно-визначеного диплому. Звичайно, більшість із студентів були семінаристи, які чисельно зголосилися служити Богові і людям”, – пригадав у вітальному слові владика Борис, президент УКУ, під час святкової урочистої академії з нагоди акредитації Римським Апостольським престолом Богословського факультету УКУ 8 грудня.

Тепер Богословський факультет УКУ, за словами владики Бориса, наданою йому акредитацією, отримав велике Боже благословення: «Ми маємо людей і дороговказ, ми маємо мучеників, яких ми пам’ятаємо, та сповідників, які були серед нас. Серед присутніх є люди, які виховані ще в підпільній Церкві. Вони були в тих обставинах, у яких важко було бути щирим, важко було бути собою, бо кожен був під загрозою».

Дорога була непростою, але цікавою. А що ж тепер?

«Надана нам акредитація – це щойно початок. Ми не можемо – в дусі наших батьків і матерів у вірі – себе жаліти. Бо нас чекає велика Україна! Сьогодні уся Україна чекає нашої Церкви».

За словами Президента УКУ, тут не йдеться про те, що УГКЦ прагне усіх підпорядкувати собі, панувати над кимось. «Сьогодні кожен українець прагне гідності. Як ми бачили на Майдані, гідність – не конституційне, а Боже питання. Тож саме викладачі та студенти богословського факультету покликані пояснювати Боже поняття гідності; оспівувати це словом, мистецтвом, поезією, перекладами, місіями, комунікаціями», – пояснив він далі.

Таке свідчення, яке виходить із нашої церковної традиції, на думку єпископа, має промовити всюди: «Нашої підтримки потребують східні християни на Близькому Сході. Без України не буде змін у Росії. Без УГКЦ, її свідчення та свободи не було би змін в Україні. Ви – у центрі технологічних проектів. Бо ви є небезпечні для тих, хто прагне перекреслити Богом дану гідність».

Владика застеріг, що буде нелегко і непросто та покликання богословів – нести благу вість. Він також зауважив те, що першим богословом – випускником ЛБА (УКУ), який захистив докторат закордоном, є теперішній Глава Церкви – Блаженніший Святослав.

«Нехай це свято та наша молитва буде черговим пасхальним знаком в цьому паломництві, на яке нас благословить сам Папа, Глава Церкви та його великі попередники і провадять наші батьки й матері у вірі», – побажав владика Борис викладачам та студентам Богословського факультету УКУ.

ucu.edu.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next