АКТУАЛЬНО

При парафії УГКЦ відкрили школу іконопису

П'ятниця, 14 серпня 2020, 10:06
При парафії Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у смт Ружині Житомирської області розпочалися курси іконопису.

Іконописна школа утворилася на базі проєкту Соціально-мистецька студія «Образ» за підтримки Благодійного фонду «Карітас-Київ». Її мета – написання ікон української спадщини, яка свідчить про високий рівень свого розвитку в давнину. 

В основі проєкту – створення соціально-мистецької студії іконопису для психосоціальної реабілітації та підтримки учасників АТО і членів їхніх родин, сиріт, напівсиріт та дітей з інвалідністю.

Цільова аудиторія проєкту – учасники АТО/ООС, члени їхніх родин, діти з родин, що опинилися у складних життєвих обставинах, діти-сироти, напівсироти та діти з інвалідністю. 

Суть проєкту полягає у створенні соціально-мистецької майстерні «Образ», де вказані категорії осіб навчатимуться іконопису. У процесі іконопису, буде можливість висловити та відтворити внутрішні почуття, переживання, сумніви, конфлікти й надії в символічній формі, переживши ще раз важливі події, адже мистецька діяльність здатна виражати прихований зміст психологічного життя. По закінченню заплановане проведення виставок і благодійний аукціон створених робіт. 

На початку серпня відбулася вступна лекція, на якій адміністратор парафії о. Іван Стефанишин ознайомив присутніх із різними техніками іконописання, презентував різновид ікон і матеріалів для їхнього написання. Наголошуючи на важливості іконописної творчості, о. Іван зазначив: «Іконопис – це духовна практика, діалог із Творцем, переосмислення себе, пошук істини, духовна арттерапія, а також час простого мовчазного споглядання віковічного погляду крізь частинку дерева, ґрунту, фарбових шарів і лакової плівки».

Кожен учасник школи вчитиметься писати ікони згідно з канонами іконопису. При написанні братимуться до уваги вікова категорія та здібності кожного зокрема. У процесі навчання учасники відкриють для себе красу ікон. Вони ознайомляться з їх символікою, церковнослов’янським письмом та основами іконографічного рисунка. Іконописці-початківці матимуть можливість написати ікону, взоруючись на кращі зразки українського іконопису XIV–XVI ст.

Організатори сподіваються, що відкриття такої школи допоможе привернути увагу молодого покоління до краси й величі саме українського іконопису та відродить її важливість у нашому суспільному й церковному просторі.

Пресслужба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next