АКТУАЛЬНО

При українській парафії в Будапешті створено парафіяльні ради

Вівторок, 28 березня 2017, 11:41
При греко-католицькій парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Будапешті створили пасторальну та економічну ради.

У неділю, 26 березня, після Божественної Літургії, з благословення владики Йосифа (Міляна), голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, відбувся чин присяги членів парафіяльних рад.

Згідно зі статутом, до складу парафіяльних рад увійшли особи, вибрані загальними зборами, голови парафіяльних спільнот та особи, вибрані парохом. До пастирської ради були обрані люди, які відзначаються доброю вірою, провадять моральний спосіб життя, беруть активну участь у житті своєї парафії, вирізняються дарами мудрості, розважливості, вмінням спілкуватися та працювати з іншими людьми, а також є фахівцями в певній ділянці корисній для служіння та виявляти готовність присвятити свій час і вміння для добра парафіяльної спільноти.

Після вибору членів до парафіяльних рад отець Дам’ян Габорій, священик для української громади, звернувся до владики Йосифа (Міляна), відповідального за українську церкву в Угорщині, щоб затвердити список вибраних осіб, після якого, за статутом, має відбутися складання обіцянки перед громадою.

До списку рад увійшли: Турик Олег, Хортяні Ярослава, Гембік Ліля, Втерковська Марія, Павліш Богдан, Скиба Олександра, Дячок Віра, Габорій Оксана, Штефуца Вікторія, Онищук Ігор, Бернат Вікторія, Пазяк Оксана, Княгинецька Уляна, Любомудров Анатолій, Шевченюк Василь.

На завершення духовний наставник парафії побажав вибраним членам протягом трьохрічного служіння для парафії самим удосконалюватися та своїми талантами приносити користь і розвиток для української парафіяльної спільноти. А також нагадав про завдання пасторальної та економічної ради: «Основним та первинним завданням парафіяльних рад є підтримувати пароха порадою та допомогою в його апостольській та соціально-харитативній діяльності на парафії. При цьому пастирська рада має право пропонувати власні апостольські ініціативи, особливо в ділянці катехизування та освіти дорослих, як також в ділянці харитативного служіння, та дієво підтримувати пароха в їхній реалізації, а також докладати необхідних зусиль для розвитку різних мирянських ініціатив».

На сьогодні українська громада в Будапешті збирається на богослужіння в церкві Святого Флоріана (площа Тараса Шевченка). У неділю Божественна Літургія починається о 13.00. При парафії діє спільнота Матерів в Молитві, спільнота Назаретських родин, відбуваються щотижневі зустрічі з українськими студентами та катехизація дітей.

Довідка:

До створення пасторальних та економічних рад при парафіях зобов’язує Синод УГКЦ, який відбувся в 2015 році. Ці питання, також врегульовує: Кодекс канонів Східних Церков, Канони партикулярного права УГКЦ та відповідні статути.

Докладніше про статут пасторальної ради можна дізнатися за цим посиланням: http://ugcc.ua/official/official-documents/instruktsiya/statut_parafіyalnoi_pastirskoi_radi_75353.html

Докладніше про статут економічної ради можна довідатися за цим посиланням:

http://ugcc.ua/official/official-documents/instruktsiya/statut_parafіyalnoi_ekonomіchnoi_radi_75354.html

Прес-служба УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next