АКТУАЛЬНО

«Примирення – це процес, який вимагає часу, терпеливості і благодаті Божої», – владика Богдан (Дзюрах)

Четвер, 27 вересня 2018, 11:56
На цьому наголосив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, беручи участь в 22-му Міжнародному конгресі «Реновабісу», присвяченому темі «Спомин і пробудження. Шляхи до примирення в Європі», який відбувається 26-28 вересня в Берліні.

Зокрема, у ході роботи в групах, де обговорювалися досвід примирення в Європі і шляхи примирення в майбутньому, владика Богдан наголосив, що, говорячи про примирення, не можна забувати, що «саме в ці хвилини, коли ми обговорюємо це питання, на східних кордонах Європи триває війна». Тому примирення – це процес, дорога, першим кроком на якій має стати припинення агресії, має настати перемир’я.

Далі слід відновити справедливість стосовно жертви несправедливої агресії. Бо не може бути миру без справедливості, як це свого часу підкреслював св. папа Іван Павло ІІ. Відтак, коли потоптані права покривдженої особи чи народу будуть відновлені, а кривда – виправлена, можна говорити про прощення. Для прощення достатньо однієї сторони. Людина чи народ прощають, бо ненависть, злість, бажання помсти нищать особу і спільноту зі середини. Натомість, прощаючи ворогові, ми звільняємося від його нищівного панування над нами, ми захищаємо простір власної гідності та свободи. Щойно після цього, і то за умови, що обидві сторони будуть готові зробити крок назустріч, буде можливо говорити про примирення і здійснювати кроки задля нього.

Оскільки примирення – тривалий процес, йому слід присвятити багато часу, а також виявити велику терпеливість, – висловив свої міркування Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Пригадуючи вдалий післявоєнний досвід німецько-французького примирення, коли, за свідченнями промовців, цього примирення прагнули як еліта, так і народи обох країн, владика Богдан поставив риторичне запитання: як можна сподіватися на примирення і наближати час примирення, коли «еліта» сусідньої країни планує і здійснює криваві війни, а 68 відсотків її населення підтримує таку політику?

«У такій ситуації може помогти лише молитва, благання про Божу милість і Божу благодать», – переконаний владика. Оскільки мир і примирення є даром Божим, представник УГКЦ висловив побажання, щоб учасники Конгресу понесли до своїх країн і Церков оновлений заклик до посиленої молитви за мир і примирення в Європі.

Департамент інформації УГКЦ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next