АКТУАЛЬНО

«Прислухаймося до волання про євхаристійний голод і духовну спрагу нашого народу», – Глава УГКЦ до священників

Середа, 28 квітня 2021, 13:59
У посланні до духовенства УГКЦ на Великий четвер Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, звертає увагу на особливий зміст служіння Церкви у складні часи, які переживає сучасний світ, на потребу вірними Хліба Небесного і євхаристійний голод, який стає одним із великих викликів у духовному житті суспільства.

«Переживаючи цього року глибину таїнства Великого четверга, ми чуємо особливе запрошення Господа нашого Ісуса Христа вкотре засісти з Ним за містичним бенкетом Тайної вечері. Наші духовні очі звернені на єдиного і вічного Служителя Божественної Літургії – нашого Спасителя і Учителя, який похиляється над сучасним людством, зраненим новітньою пандемією та бичованим новими видами самотності, убогості, страждання та розпуки. Цей Служитель встає зі свого почесного місця за столом, скидає свій одяг і, взявши вмивальницю, стає на коліна перед людиною наших часів, щоб умити їй ноги», – пише в посланні Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ закликає духовенство по-новому осмислити зміст і завдання священничого служіння, питати у себе – як діяти, щоб залишатися вірними священничому покликанню.

«Щоб виконати це служіння сьогодні та зробити його доступним усім людям, Він кличе нас, Його священників, по-новому осмислити зміст і завдання нашого священничого служіння. Бо це в нас і через нас Він хоче стати на коліна, щоб похилитися над світом, це нашими руками прагне обмити рани сучасних суспільств, це нас вчинив причасниками свого Божественного Священства і передав нам свої Святі Таїнства Церкви як ліки, що здатні загоїти ці рани силою і діянням Святого Духа. Споглядаючи це невимовне Боже служіння в теперішніх обставинах і подіях, ми з нагоди дня Встановлення Таїнства Священства Нового Завіту питаємо себе: що означає бути сьогодні Христовим ієреєм "за чином Мелхиседека" і як нам діяти, щоб бути вірними нашому покликанню і волі нашого Господа?»

Читати повний текст Послання Блаженнішого Святослава до духовенства УГКЦ на Великий четвер 2021 року Божого

Цього року Церква уже вдруге святкуватиме Воскресіння Христове в умовах пандемії і жорстких карантинних обмежень. Очевидно, що переведення великої частини життя у режим онлайн впливає і на Церкву – на її комунікацію з вірними, на спосіб підтримування зв’язку з ними. Це – великий виклик для Церкви, на який УГКЦ шукає і знаходить відповіді. При цьому Глава УГКЦ зазначає, що цей виклик має і добрі сторони, оскільки спонукає уважніше вирізняти суттєве і головне, без чого Церква, духовенство і вірні не можуть бути справжніми учнями Христа.

«Спаситель кличе нас навчитися розрізняти, що є суттєвим і першорядним для Церкви в цей час, без чого ми не можемо бути справжніми Христовими учнями, а що є менш важливим і від чого можна відмовитися, які рішення потрібно прийняти в цю пору випробування, щоб заново зорієнтувати духовне життя людей», – йдеться у посланні Глави УГКЦ до духовенства.

Блаженніший зауважує, що впродовж останнього року священнослужителі навчилися по-новому використовувати сучасні засоби соціальної комунікації в душпастирстві. У багатьох випадках онлайн-трансляції богослужінь були чи не єдиним способом для наших вірних задовольняти їхні духовні потреби. Однак, вслід за Папою Франциском, Глава УГКЦ наполегливо заохочує всіх вірних сприймати цей період як тимчасове явище серед надзвичайних і вимушених обставин, адже «ідеалом Церкви було і залишиться назавжди – збирати людей, перебувати з ними та єднати їх у Святих Таїнствах».

Блаженніший Святослав наголошує, що можна разом молилися за допомогою живої трансляції, слухати Боже Слово і проповідувати Христове Євангеліє, але не можливо в такий спосіб уділяти Святих Таїнств, без яких повноцінного християнського життя просто не існує.

Особливу увагу духовенства УГКЦ Предстоятель звертає на євхаристійний голод – велику потребу Хліба Небесного у вірних, який їм може дати лише священик.

«Коли сучасний світ щоразу голосніше говорить про економічні та соціальні кризи і навіть небезпеку голоду біблійних масштабів для сучасного людства як наслідки пандемії, наші вірні починають взивати до сумління своїх душпастирів, заявляючи про євхаристійний голод… Наш працелюбний народ вміє на свій щоденний хліб заробити собі сам, але Хлібом Небесним його може нагодувати лише Христовий священник. Прислухаймося до цього волання про євхаристійний голод і духовну спрагу нашого народу!»

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next