АКТУАЛЬНО

Про духовність українських емігрантів в Америці говорили на форумі Товариства «Свята Софія» США

Вівторок, 08 жовтня 2019, 09:26
3 жовтня на форумі Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США та Осередку праці НТШ у Філадельфії відбувся виклад на тему «Духовність українських емігрантів в Америці – іконостас».

Доповідь виголосив Юрій Данилів, який досліджує українські церкви у штаті Пенсильванія. Він коротко проаналізував головні риси першої імміграції, члени якої зуміли збудувати понад 150 церков у самій тільки Пенсильванії. Вони рівно ж започаткували громадські установи, читальні, школи та клуби  при майже кожній церкві.

Доповідач зупинився на архітектурних особливостях візантійського архітектурного стилю, який Україна прийняла разом із християнством з Візантії, а відтак - на особливостях іконостаса, який відрізняє візантійські церкви від римо-католицьких, протестантських, ісламських та юдейських святинь. Він розповів про стадії розвитку іконостаса та про особливості іконописання. Юрій Данилів ґрунтовно проаналізував особливості пенсильванських іконостасів, виготовлених різьбярами у майстернях Ігоря Хоманчука, Ігоря Макаренка, Павла Маркаря, Сергія Литвиненка, Василя Заґродник та інших, а також іконографії таких майстрів, як Петро Ходний, Михайло Осінцюк, Святослав та Юрій Гординський, Петро Андрусів, Мирон Білинський, Іван Денисенко, Андрій Мадай, Тарас Левицький,  Яків Гніздовський, Христина Дохват.

Доповідач підкреслив неповторність кожного іконостаса, що, для порівняння, було підтверджено світлинами іконостасів з українських православних церков Святої Марії в МикКіз Рок, Святого Володимира в Пітсбургу, Святих Петра і Павла в Лундора  та каплиці Візантійської духовної семінарії Святих Кирила і Методія  у Пітсбургу, Української католицької катедри Непорочного Зачаття  у Філадельфії, українських католицьких церков: Святих Петра і Павла в Бриджпорті та Маунт Кармел,  Святих Кирила і Методія в Олифант, Святого Духа у Вест Істон, Святого архистратига Михаїла в Шенандоа, Христа Царя та Святого Миколая Філадельфії та ін.

Підсумовуючи, Юрій Данилів зазначив: «Перша хвиля імміграції збудувала церкви; друга - утримала та зберегла роботу першої впродовж 35 років; третя – посприяла подальшому будівництву церков і старалася змінити громадське життя; і четверта, котра дуже подібна до першої, бо повертається там і назад  до батьківщини. Усі вони привезли свій обряд, традиції та свою християнську віру зі собою та зробили внесок у будівництво “української Америки”».

Пресслужба Товариства «Свята Софія» США


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next