АКТУАЛЬНО

У колі священиків у Львові говорили про мистецтво розповідати історії

П'ятниця, 20 листопада 2015, 09:57
19 листопада 2015 року відбулася чергова зустріч «Медійного курсу» Інституту постійної формації духовенства Львівської архиєпархії УГКЦ. Тема зустрічі - «Мистецтво розповідати історії».

Доповідачем виступила Ярина Ключковська, керівник агентства GROU у м. Київ, що спеціалізується на управлінні репутацією і роботі в області Public Affairs, спеціаліст у сфері стратегій та комунікацій першої особи, екс-очільниця комунікаційних департаментів Microsoft Ukraine, Group DF, UMC (МТС Україна) і Metro Cash & Carry Ukraine, тренер десятків медіа-тренінгів для керівників і речників державних органів, у т.ч. АПУ, Міноборони, ІАЦ РНБО, Мінагрополітики, МОЗ, НБУ, співзасновник і консультант Українського кризового медіа-центру і т.п.

Ознайомивши присутніх із головними принципами передавання усної інформації, донесення власних ідей, думок, переконань у спосіб ефективний та результативний, доповідач представила схематично головні принципи розповіді через історію. Звернула також увагу священнослужителів на особливості цього завдання, де характерними є наголоси на емоційності, непрямолінійності передання думки, а також на вираженні елементів конфлікту (страху, боротьби, загрози, протиріччя і т. п.), які призводять до загострення уваги адресата.

Цікавим було зауваження п. Ярини Ключковської щодо моменту проповіді священика у храмі. «Традиційні проповідальниці розміщені в храмах в такий спосіб, щоб проповідник під час свого слова знаходився на підвищенні і був видимим для всіх людей. І цей момент є позитивним, бо важливою є потреба візуального та слухового контакту одночасно. Проте сьогодні багато священиків не використовують проповідальниць, а промовляють з місць читання Євангелія. І це також має позитивний аспект, оскільки включає елемент промови на однаковому рівні, а не «зверху вниз», як у випадку використання сповідальниці. Та в цьому разі не всі мають змогу брати участь у візуально-слуховому контакті поміж проповідником та вірними. А цей аспект є достатньо важливий.

Зустріч завершилася в тривалій дискусії щодо проблем сучасного проповідництва і ефективної усної міжособистісної комунікації. Своєю чергою координатор «Медійного курсу» о. Олег Лука також анонсував грудневу зустріч, яка включатиме ознайомлення учасників із вченням святого Івана Золотоустого про «мистецтво слова, критерії та правила для священика у проповідництві», а також про необхідні елементи ефективного публічного виступу.

о. Олег Лука

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next