АКТУАЛЬНО

Про парафію на Дніпропетровщині

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 14:22
Парафія Преображення Господнього в селі Преображенці Дніпропетровської області існує з 2016 року Божого, а її настоятелем є отець Роман Братковський. Цього року парафія поповнилася сотрудником, яким став отець Сергій Підтілов. Протягом своєї, здавалося б, ще не довгої історії, спільнота греко-католиків села Преображенки відзначилася багатьма активностями, про які буде йти мова нижче.

Духовне життя

Каплиця Преображення Господнього стала для мешканців села не тільки місцем молитви й освячення – тут вони збираються разом зі священниками, щоб досліджувати Святе Письмо, навчатися віри, досліджувати науку Церкви. У парафії часто відбуваються різні реколекції та духовні вправи.

У проведенні таких заходів священнослужителям допомагають місіонери зі спільноти «Галилея», які часто приїжджають на служіння при парафії. Такі люди проходять спеціальну підготовку, щоби могти якісно послужити Церкві, навчаючи та ділячись власним духовним досвідом.

Спортивний зал

Ідея створення спортивного залу в селі Преображенці виникла ще два роки тому, але стала реальністю у 2020 році. Тренером для спортзалу зголосився бути пан Назар Стражинський, який ще минулого року завітав до Преображенки на річне місійне служіння. Завдяки жертводавцям, які підтримали проєкт, було зібрано 120 тисяч гривень та вже виконаний капітальний ремонт приміщення.

На сьогодні тренування для молоді та навіть старших людей відбуваються тричі на тиждень, у них бере участь близько 70 людей. Усі тренування є безкоштовними, що дає можливість більшій кількості людей вести здоровий спосіб життя.

Соціальне служіння

Служіння та допомога потребуючим – важливий аспект християнського життя. Сам Господь Ісус Христос служив потребуючим, Він також заповідав це робити своїм учням, якими також є і ми, сучасні християни. Відповідаючи на заклик Господа, парафія Преображення Господнього вже протягом трьох років служить усім, хто переживає труднощі. Зокрема, парафіяни на чолі з отцем Романом Братковським беруть участь у роздачі одягу. Одяг, взуття та інші речі жертвують, як парафіяни, так і мешканці різник куточків України та навіть жертводавці з-за кордону.

При парафії також існує Дім милосердя, призначений для проживання людей, що приїжджають на молитву та служіння. Будинок був придбаний 2019 року за підтримки жертводавців. Сьогодні там проживають місіонери, які сповнюють служіння, допомагаючи настоятелю парафії та сім’ї, які зголосились допомагати з будовою храму.

Будівництво храму

В житті християнської громади храм має особливе сакральне значення – це місце особливої Божої присутності, де Він постійно перебуває у святій Євхаристії. Як вже було згадано вище, поки що спільнота парафії Преображення Господнього молиться в каплиці, обладнаній в одному з колишніх адміністративних приміщень села, адже храм ще будується. Проте зведення Божого дому зараз є в своїй активній фазі. Завдяки небайдужим людям з усього світу, які допомагають будувати храм різними способами, процес будівництва йде швидкими темпами – є люди, які підтримують фінансово, інші приїжджають і власними руками служать на будові, є й такі, що вимолюють Божого благословення на цю величну справу. Всі ці три способи допомоги є вкрай важливими і без кожного з них храм не може бути побудований.

Утім, роботи ще багато, тому отець Роман дякує тим, хто долучається до зведення храму, та просить тих, хто має можливість і бажання скласти пожертву на будівництво церкви на славу Божу, надсилати їх на рахунок: 

5168 7422 1881 1671 (ПриватБанк, отримувач – Роман Братковський)

Пресслужба Донецького екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next