АКТУАЛЬНО

Про примирення між представниками різних релігійних громад говорили у Києві

П'ятниця, 16 грудня 2016, 11:45
У Києві відбулося обговорення питань примирення в українському суспільстві шляхом пленарного засідання та фокус-груп, дискусій між представниками різних релігійних громад України.

На  пленарному засіданні виступили запрошені гості: о. Андрій Нагірняк, віце-президент Карітасу України; Іван Папаяні, начальник Відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України; о. Сергій Дмитрієв, керівник Комісії із соціального служіння Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій; о. Ігор Шабан, голова Екуменічної комісії УГКЦ; Юрій Ліфансе, голова організації спільноти Святого Егідія; Ксенія Буханець, координатор проектів Міжнародного благодійного фонду Карітас України.

Під час проведення фокус груп учасники розповідали про своє розуміння миру, обговорювали перспективи миробудування в умовах воєнних дій на Сході Україні, загрози та виклики  в суспільстві, ціннісні засади та способи вирішення соціальних проблем примирення. В обговоренні взяли участь 45 учасників із 12 міст України.

На заході були присутні військові капелани, священники, які служать для постраждалих у зоні конфлікту. Капелани стверджують, що для людей на Сході України важливо бачити єдність серед представників релігійних громад.

«У зоні воєнних дій зникає межа поділу, коли спільна мета - підтримка і допомога людям. Яскравим прикладом цих слів став випадок, коли представники української Православної Церкви везли допомогу для населення в сіру зону, зламалася машина, з ремонтом допомогли мусульманські громади, які між собою не спілкуються,  надавши рівні частини допомоги. Завдяки підтримці нам вдалося довезти потребуючим гуманітарну допомогу», – зазначив о. Сергій Дмитрієв.

Отець Ігор Шабан, голова Екуменічної комісії УГКЦ, зазначив, що в Польщі не хочуть бачити біженців, але керівники церков намагаються доносити ідею миробудування, допомоги та братерства. У рамках роботи міжнародної екуменічної групи «Примирення в Європі» представники різних християнських спільнот обговорюють можливості примирення та взаємного порозуміння й поваги серед християн. «Деякі спроби перекидання мосту вимагали значних зусиль, деякі конструкції ще не дуже міцні й не надто надійні. Однак будування мостів є можливим, а з часом виявляється, що по них навіть можна переходити й переносити вантажі», - говорить о. Ігор.

Юрій Ліфансе, голова Спільноти святого Егідія: «Жити миром і поширювати мир – це наше завдання, адже війна починається там, де не працюють заради миру.  Для  того щоб був мир, потрібно працювати щодня. І наш єдиний лозунг – мир для всіх країн, де йде війна. Коли ми збираємось заради миру, виграють всі. Коли ми збираємося заради війни, програють всі. Зазвичай ми збираємося 1 січня о 14:00 для молитви за мир. Спільнота покладається не на те, що має владу, а на віру і фантазію в любові».

Важливим елементом заходу стали дискусії, під час яких кожен учасник розповів про свою діяльність, своє розуміння миру, основних викликів в цій сфері, а також можливих дій для його досягнення. Представники релігійних громад наголошували на важливості єдності, поширення цінностей, милосердя та братерства.

Організатори переконані, що участь кожного є вагомим внеском  у побудову конструктивного діалогу між зацікавленими сторонами,  у визначенні координат подальшого руху заради досягнення Миру.

Карітас України є членом конфедерації Caritas Internationalis – об’єднання понад 160 національних Карітасів, які допомагають щороку десяткам мільйонів потребуючих людей у майже 200 країнах світу. З часу заснування першого Карітасу в Німеччині у 1897 році і до сьогодні Карітас дослухається до людей у потребі і надає їм засоби, аби змінити їхнє життя на краще. Глибокі моральні і духовні принципи гідності, справедливості та солідарності лежать в основі діяльності Карітасу і сьогодні. Перші організації Карітасу в Україні з’явилися у 1992 році. Відтоді сотні тисяч потребуючих українців отримали матеріальну, соціальну, психологічну та юридичну допомогу. Майже тисяча працівників і волонтерів працюють на базі понад 20 регіональних організацій у 16 областях України.

Ксенія Буханець,
координатор проектів Карітасу України

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next