АКТУАЛЬНО

Про роль і значення УГКЦ в історії України говорили на всеукраїнській конференції у Тернополі

Субота, 25 квітня 2015, 13:32
«УГКЦ у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій» - саме таку назву має всеукраїнська науково-практична конференція, яка сьогодні, 24 квітня, розпочалася в національному педагогічному університеті Тернополя.

Захід приурочений до 150-ліття з дня народження митрополита Андрея Шептицького та 70-ї річниці з дня ув’язнення патріарха Йосифа Сліпого. Конференція триватиме два дні. У перший день на пленарних засіданнях у Тернопільському національному педагогічному університеті прозвучали наукові доповіді, які охоплюють широке коло проблем, пов’язаних з історією становлення УГКЦ на українських теренах, її культурно-духовних та виховних традицій.

Науковці, серед яких провідні доктори історичних та філософських наук України, говорили про особливості державно-церковних, міжконфесійних і міжцерковних відносин у контексті світового християнства, виклики сучасної суспільно-політичної та релігійної ситуації.

У вітальному слові [повний текст] митрополит Василь Семенюк зазначив, що конференція є продовженням ініціативи Синоду Єпископів УГКЦ вшанувати у 2015 році митрополита Шептицького: «Завдяки дослідженням науковців та дослідників ми зможемо відкрити невідомі риси великого сина українського народу, який творить без перебільшення цілу «епоху» в історії України».

Владика сказав, що постать митрополита Шептицького «нас дивує наскільки всеохоплюючим може бути життя однієї людини. Жодна ланка релігійного, культурного та національного життя українців не випала зі сфери зацікавлень Митрополита… Він був правдивим «знаком», що його Бог дав українцям на дорозі до побудови власної державності».

Архиєпископ Василь також відзначив великий приклад незламності патріарха Йосифа Сліпого: «З гідністю витримавши десятки років важкого ув’язнення... він продовжив починання свого великого попередника, усюди засновуючи осередки українського культурного та релігійного життя... Для багатьох він довгий час був живим символом незламності цілої переслідуваної церкви, що давав надію на її відродження».

Насамкінець ієрарх позитивно відгукнувся про саму конференцію, як першу спробу науковців Церкви та держави спільно досліджувати і вивчати власну історичну спадщину. Відтак благословив усіх та зазначив: «Молюся, щоб Бог і надалі посилав Україні натхнених мужів, які будуть вести наш народ дорогою правди. Прошу, щоб самопожертва та незламність - риси митрополита Андрея та патріарха Йосифа, закорінилися в українському народі та знайшли собі гідних послідовників».

Організатори заходу видали усі матеріали конференції. Збірка наукових доповідей вийшла у знак пошани митрополита Андрея та патріарха Йосифа та, власне, містить низку досліджень їх життя і діяльності.

25 квітня учасники конференції продовжать роботу в музейно-меморіальному комплексі Йосифа Сліпого с. Заздрість (Теребовлянщина). Митрополит Василь Семенюк очолить Архиєрейську Літургію та відслужить Панахиду біля пам’ятника Йосифу Сліпому. Відтак відбудеться перегляд фільму «Шляхами жертви Патріарха», презентація медалі, виготовленої в пам'ять 30-ліття з дня смерті патріарха Йосифа Сліпого та буде підбито підсумки конференції.

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next