АКТУАЛЬНО

Про семінарійне виховання і питання постійної формації священства говорили отці-ректори

П'ятниця, 11 травня 2018, 11:01
7-11 травня відбулася річна зустріч Патріаршої комісії у справах духовенства УГКЦ. Цього року членів Комісії гостинно прийняла Східна колегія міста Айхштетт (Німеччина).

Упродовж цих днів отці ректори обговорювали актуальні виклики та проблеми як семінарійного виховання, так і питання постійної формації священства. Зустріч Комісії розпочалася із привітання та вступного слова голови цієї комісії  владики Богдана (Данила), який підсумував діяльність Комісії за останній рік та підкреслив нові питання, що потребують належної відповіді наступного року.

Зважаючи на те, що особливої турботи потребують “найменші” за віком і досвідом у нашій Церкві, отець Ігор Бойко представив напрацьований Комісією та затверджений Синодом Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ документ “Норми та принципи захисту дітей та молоді при здійсненні душпастирської діяльності за участі семінаристів та духовенства УГКЦ”.

Не менш важливим питанням, що потребує постійної праці, є семінарійне виховання. Для того щоб краще зрозуміти виклики семінарійного життя та дати на них належну відповідь, у січні цього року було проведено опитування серед усіх семінарій УГКЦ в Україні. Ректор Київської Трьохсвятительської семінарії о. Петро Жук представив результати цього опитування. Питання сягали як духовних переживань семінаристів, їх молитовного життя, навчання та міжособистісних стосунків, так і можливих питань з особистого життя та планів на майбутнє.

Перший день праці завершився гостинним прийняттям у резиденції місцевого греко-католицького Єкзарха Петра (Крика).

Серед запрошених гостей зустрічі був отець Крістоф Віттманн, відповідальний за душпастирство покликань у м. Айхштетт, який радо поділився досвідом особистої праці із молоддю у рамках проектів, спрямованих на відновлення доброго іміджу Церкви. Церква це інституція, яка займається не вчорашніми питаннями, а працює з питаннями сьогодення. На його думку, саме така праця зможе принести добрі та ревні покликання для церковного служіння.

Глибоко змістовною була і зустріч членів Комісії із отцем Міхаелем Шнайдером, єзуїтом, професором літургіки і систематичного богослов’я Університету святого Георга у Франкфурті та одного із найавторитетніших духівників Німеччини. Отець Міхаель радо поділився своїм багаторічним досвідом духівництва, розповів про основні передумови успішного супроводу семінаристів. Він наголосив, що духовний супровід повинен виробити у семінариста певний стиль життя, навчити не відокремлювати щоденне життя від життя у вірі.

У четвер, 10 травня, у свято Вознесіння Господнього за григоріанським стилем, до Східної колегії у м. Айхштетт завітав Єпископ Айхштеттський Григорій Марія Ганке. У своїй зустрічі із членами Комісії він поділився актуальними питаннями Католицької Церкви у Німеччині та висловив свою підтримку Греко-Католицькій Церкві у  Німеччині.

На завершення зустрічі о. Андрій Онуферко представив напрацювання підкомісії у справах постійної формації духовенства та презентував робочий план підкомісії на наступний рік.

Наступну зустріч Комісії була призначена на 13-17 травня 2019 року в м. Дрогобичі.

Патріарша комісія у справах духовенства


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next