АКТУАЛЬНО

Про служіння Василіанського чину на білоруських землях говорили на Міжнародній науковій конференції

Вівторок, 07 листопада 2017, 11:40
4 листопада 2017 року в Барановичах (Республіка Білорусь), у католицькому Катехитичному коледжі імені Зигмунта Лозинського, відбулася Міжнародна наукова конференція «Митрополит Йосиф Велямин Рутський і його реформа східнослов’янського монашества. Служіння Василіанського чину на білоруських землях 1617–2017».

Вона проходила під патронатом єпископа Пінського Антонія Дзям’янка і Апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі архимандрита Сергія Гаєка.

Наукову підтримку конференції надали Генеральний архів Василіанського чину в Римі, Центр наукових досліджень «Collegium Suprasliense» в Супраслі (Польща) і Духовний центр «Synergeia pro Oriente Christiano» в Барі (Італія).

Участь у конференції взяли вітчизняні (білоруські) і закордонні науковці (з Італії, Польщі, України, Росії), духовні особи, зокрема священики й монахи василіани. На конференції були присутні представники Барановицького державного університету, Барановицького райвиконкому, представники громадськості.

Із привітальним словом до учасників конференції звернувся директор Коледжу священик Юрій Дрозд. Від імені Барановицького державного університету всіх учасників привітав проректор із наукової роботи Володимир Клімук.

Тематика виголошених на конференції доповідей охоплювала широкий спектр питань, пов’язаних із діяльністю митрополита Йосифа Велямина Рутського та історією Василіанського чину на білорусько-українських землях. Зокрема, доктор Антоніо Калізі (м. Барі, Італія) і протоієрей доктор Стефан Батрух (м. Люблін, Польща) у своїх доповідях проаналізували навчання св. Василія Великого про християнське духовне життя, що лежить в основі монашої традиції василіан.

Один із головних дослідників життя й діяльності митрополита Рутського, ієромонах Порфирій Підручний (Рим, Італія), у своїй доповіді, надісланій на конференцію, розглянув, які ідеї про реформу монашества у Східній Церкві порушив свого часу Йосиф Рутський і в якому ступені ці ідеї були реалізовані.

Велике зацікавлення викликав виступ білоруського дослідника, кандидата історичних наук, заступника директора НАРБ Дениса Лісейчикова. На підставі нових архівних документів він зробив спробу реконструювати молоді роки життя митрополита Йосифа, вказавши при цьому на низку наявних на сьогодні в історіографії міфів, пов’язаних із його біографією. Греко-католицький священик отець Євген Усошин присвятив свою доповідь питанню про роль василіан в історії Мінська.

Низка наукових виступів була присвячена освітній діяльності василіан. Доктор Радослав Добровольський (Супрасль, Польща) розповів присутнім про василіанські освітні школи на території Гродненської губернії в 1795—1839 рр. Білоруський науковець, кандидат історичних наук Вадим Аніпярков з Інституту історії НАН (Мінськ) виступив із доповіддю на тему «Василіанські школи в рапортах генеральних інспекторів Комісії національної освіти Речі Посполитої: 1782—1792 рр.».

Український дослідник ієромонах Єронім Грім, ЧСВВ, із Василіанського інституту філософсько-богословських студій у Львові-Брюховичах у своєму виступі розглянув так звану Добромильську реформу василіан 1882 р., внаслідок якої діяльність Чину значно пожвавилася. Про головні висновки досліджень, які проводяться міжнародним Центром вивчення спадщини Василіанського чину «Collegium Suprasliense» в Супраслі, повідомив професор доктор Маріуш Земло (Білосток, Польща).

Останньою була виголошена доповідь ієромонаха Корнилія Яремака з василіанського монастиря у Львові про сучасний стан Чину та головні напрямки діяльності василіан у світі.

Конференція у Барановичах стала добрим майданчиком для обміну думками та ґрунтовного осмислення в дружній атмосфері виголошених на ній доповідей. Учасники мали можливість поставити доповідачам питання, які виникли.

Необхідно відзначити привітність і гостинність керівництва Катехитичного коледжу імені Зигмунта Лозинського, на базі якого відбувалася конференція, добрі умови її організації.

Завершилася конференція Святою Месою, яку відслужив єпископ Пінський Антоній Дзям’янко. У своїй проповіді він звернув увагу присутніх на духовну велич постаті митрополита Йосифа Велямина Рутського і порівняв його з відомим католицьким святим Карлом Боромеєм, пам’ять якого (за римо-католицьким календарем) спогадувалася цього дня – 4 листопада.

За результатами конференції в найближчій перспективі планується видання збірника наукових статей.

Джерело: svjazep.org
Переклад cтатті: редакція osbm.info

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next