АКТУАЛЬНО

Про Вісімдесят першу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Субота, 09 лютого 2019, 16:12
6-7 лютого 2019 року Божого під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава в Патріаршому домі у Львові відбулася Вісімдесят перша сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У праці Синоду взяли участь усі 21 єпископи Верховного Архиєпископства, які мають обов’язок брати участь у цьому Синоді.

Після вступних синодальних формальностей Отці Синоду переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень Вісімдесятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Головним питанням цієї синодальної сесії була тема «Ідентичність нашої Церкви у світлі релігійної ситуації в Україні». Підставовим інструментом для роздумів над темою було Послання Глави УГКЦ з нагоди століття відновлення соборності українського народу та його держави «Наша Свята Софія».

З доповідями на головну тему виступили: о. Андрій Зелінський, ТІ,  - «Софія Київська - геном української національної самобутності»;  п. Оксана Яремчук, доктор психологічних наук, доцент, провідний науковий співробітник Лабораторії методології психосоціальних і політикопсихологічних досліджень Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України - «Ціннісні засади консолідації українського суспільства»; п. Юрій Підлісний, доктор філософії, керівник програми «Етика - Політика - Економіка» при УКУ - «Софійні механізми легітимації інституту держави».

У результаті розгляду головної теми було прийнято відповідні рішення, спрямовані на розвиток еклезіальної свідомості та воцерковлення вірних УГКЦ в Україні, зокрема доручено провести різноформатне обговорення з духовенством, монашеством, семінаристами та з мирянами теми ідентичності нашої Церкви як помісної і водночас глобальної Східної Католицької Церкви, спадкоємниці і правонаступниці Київського християнства.

У контексті опрацювання синодальних документів було розглянуто та направлено на подальше доопрацювання Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя, Душпастирський план розвитку душпастирства тверезості у Верховному Архиєпископстві та Інструкцію про присутність церковних структур та духовенства Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ в мережі Інтернет. Крім того, було затверджено текст перевиборчого синодального звернення та Пам’ятки виборця-християнина щодо усвідомлення своєї відповідальності за власний голос і Пам’ятки політика-християнина щодо зобов’язання дотримуватися християнських цінностей у своїй політичній діяльності.

Окрім цих питань, отці Синоду заслухали звіти про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, який склав о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії і п. Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. Про стан реалізації Стратегії соціального служіння УГКЦ відзвітував владика Василь Тучапець, голова Відділу соціального служіння УГКЦ. Про місію і діяльність Українського католицького університету доповів о. д-р Богдан Прах.

Блаженніший Святослав повідомив членів Синоду про Міжнародний євхаристійний конгрес, який відбудеться в 2020 році у Будапешті й синодальні отці зробили відповідні організаційні рішення щодо гідної участі в цьому міжнародному форумі Вселенської Церкви.

Синод й на цій сесії продовжив розгляд питання капеланської опіки в Пласті та інших скаутських молодіжних організаціях, яке доповідали о. Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді УГКЦ, та о. Олексій Медик, капелан Пласту-НСОУ.

Отці Синоду звернули увагу на прохання від Міністерства охорони здоров’я України щодо заохочення вірних до вакцинації від кору з огляду на епідемічне поширення цієї недуги.

Синод розглянув та поблагословив до виконання план заходів щодо опрацювання Статуту харизматичних рухів та Требника для екзорцистів, які представив владика Дмитро Григорак.

Вісімдесят другу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у травні 2019 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next