АКТУАЛЬНО

Про Вісімдесят п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Вівторок, 21 липня 2020, 12:04
17-18 липня 2020 року, напередодні ювілейної 25-ї Всеукраїнської прощі до Зарваниці (онлайн-проща), у Марійському духовному центрі «Зарваниця» під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят п’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

Ця сесія була запланована на травень, але змогла відбутися тільки через півтора місяця, коли було введено пом’якшення карантинних обмежень. Засідання Синоду проводилися з дотриманням усіх актуальних приписів карантину.

У перший день Синоду владики помолилися Панахиду за упокій новопреставленого владики Мілана Шашіка, єпарха Мукачівського.

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства була тема «Постійна формація духовенства». У контексті її розгляду владики заслухали доповідь на тему «Аналіз програм постійної формації священників у наших єпархіях та екзархатах в Україні», яку представив о. д-р Ігор Бойко. Він також доповів про потребу створення в УГКЦ священничого братства.

Відтак у контексті розгляду головної теми о. д-р Олег Каськів представив членам Синоду документ «Золотий вік священства. Інструментум лаборіс для супроводу священнослужителя-емерита УГКЦ в Україні». В режимі онлайн відбулося представлення документа «Напрямки для постійної формації і супроводу духовенства в УГКЦ», яке здійснили владика Богдан Данило (США), о. Андрій Онуферко (Канада) та о. Юрій Коласа (Австрія). Вони ж доповідали стосовно підтеми головної теми Синоду - супровід та формація священничої родини.

Синод на цій сесії опрацьовував декілька проєктів церковних документів. Зокрема, було розглянуто та прийнято на трирічний випробувальний термін Інструкцію про присутність церковних структур і духовенства Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ в мережі Інтернет, яку представляв владика Теодор Мартинюк. Також владики прийняли у першому читанні Інструкцію про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд і предметів богослужбового призначення, яку представив владика Ярослав Приріз.

Значну частину синодального часу владики присвятили розгляду злободенних питань душпастирського служіння в Україні, зумовлених насамперед коронавірусною інфекцією. У цьому контексті всі правлячі архиєреї доповіли про душпастирську ситуацію у своїх єпархіях та екзархатах, а патріарший економ УГКЦ о. Любомир Яворський детально доповів про діяльність Антикризового центру УГКЦ.

Крім того, члени Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ роздумували над питанням синодальної діяльності в умовах пандемії та розглянули низку питань, які представили Блаженніший Святослав і владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Вісімдесят шосту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2020 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next