АКТУАЛЬНО

Про Вісімдесят сьому сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Субота, 13 лютого 2021, 12:02
9-10 лютого 2021 року Божого під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят сьома сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У роботі Синоду взяли участь усі єпископи УГКЦ, які діють на території України та мають обов’язок брати участь в цьому Синоді.

Після вступних синодальних формальностей отці Синоду переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень Вісімдесят шостої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яка відбулася в листопаді минулого року.

Головна тема цієї синодальної сесії – «Соціальне служіння в парафії в умовах коронавірусної пандемії». З доповідями на головну тему виступили: владика Василь Тучапець, керівник Відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ, прот. Андрій Нагірняк, заступник керівника,  і митр. прот. Володимир Чорній, синкел соціального служіння Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. Заслухавши доповіді та обговоривши ситуацію, члени Синоду прийняли низку рішень для покращення соціального служіння в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ, з урахуванням сучасних викликів і труднощів, зокрема спричинених пандемією коронавірусу.

У розділі опрацювання синодальних документів було розглянуто у третьому читанні та прийнято Інструкцію про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд і предметів богослужбового призначення. Затверджені норми Інструкції скеровані до духовенства і мирян, а особливо до тих, на кому лежить відповідальність за збереження та підтримання у належному стані церковного майна та покликані допомогти врегулювати різноманітні питання й труднощі, які можуть виникати під час планування, будівництва, перенесення, демонтажу, реконструкції, ремонту, облаштуванні, розпису і збереження храмів та інших сакральних споруд і предметів богослужбового призначення.

На цій сесії синодальні отці знову приділили особливу увагу розгляду питань, пов’язаних з особливостями душпастирського служіння в Україні, зумовлених коронавірусною інфекцією. Усі правлячі архиєреї доповіли про душпастирську ситуацію у своїх єпархіях і екзархатах, проаналізували виклики та обмінялися досвідом душпастирювання в умовах пандемії.

Окрім цих питань, отці Синоду заслухали звіт про діяльність  Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ, який склала Севастіяна Карвацька, ЧСВВ, голова цієї комісії. Сестра прозвітувала про численні вже реалізовані проєкти, проєкти в процесі реалізації, соціальну та харитативну діяльність комісії, духовну формацію та відповіді на нові виклики, спричинені пандемією COVID-19. Щодо останнього - вона поінформувала членів Синоду про діяльність під егідою та куруванням Антикризового комітету УГКЦ, а саме: організацію та реалізацію обсервації  медичного персоналу в Патріаршому домі в перші місяці пандемії; духовний та психологічний супровід медиків, котрі проживали в Патріаршому домі; співпрацю з головами антикризових центрів  міста і області для координування спільних дій; тестування духовенства та монашества нашої Церкви; повне забезпечення медкапеланів швидкими тестами та всіма засобами особистого захисту; співпрацю медичних капеланів з медиками; придбання кисневих концентраторів для постковідних хворих та ін.

Значну частину синодального часу владики приділили розгляду питання суспільної дискусії стосовно реформи церковний календаря. Як вислід процесу ґрунтовного аналізу та обговорення, владики опрацювали погоджену синодальну позицію з цього питання.

Отці Синоду застановлялися також над питанням історичної пам’яті - 75-ми роковинами Львівського псевдособору. Про заплановані заходи з цього приводу доповів п. Олег Турій, директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету.

Про військове капеланство в Україні та його правове забезпечення Синодові доповів о. Андрій Зелінський, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ.

В розділі блоку фінансових питань доповідав прот. Любомир Яворський, патріарший економ, який розповів про економічно-фінансові здобутки і плани на майбутнє нашої Церкви в цій сфері, а також про успішну діяльність заснованого нашою Церквою Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова».

Вісімдесят восьму сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в другому кварталі 2021 року Божого.

Фото із архіву

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next