АКТУАЛЬНО

Про взаємовідносини Літургії та права в УГКЦ говорили на конференції у Львові

Вівторок, 14 березня 2017, 17:49
13 березня Канонічний відділ Патріаршої курії УГКЦ в рамках річних зустрічей каноністів (церковних юристiв) у співпраці з Товариством українських каноністів та Патріаршою літургійною комісією УГКЦ провів чергову наукову конференцію на тему «Літургія і право та їхні aспекти єдності та розбіжності в УГКЦ». Подія пройшла у Львові в Українському католицькому університеті з благословення Архиєпископа і Митрополита Євгена (Поповича), голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Тема цьогорічної конференції була вибрана не випадково, оскільки найближчий Синод Єпископів УГКЦ буде присвячений вивченню та обговоренню власних літургійних питань, властивих одній з найбільших Схiдних Католицьких Церков.

Особливістю такого заходу стала участь Єпископату УГКЦ за участю владики Ігоря (Возьняка), Архиєпископа і Митрополита Львівського, владики Венедикта (Алексійчука), Єпископа-помічника Львівської архиєпархії та голови Патріаршою літургійною комісією УГКЦ, владик Теодора (Мартинюка), Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, і Володимира (Груци), Єпископ-помічника Львівської архиєпархії.

Конференцiя розпочалася молитвою та привiтальним словом Митрополита Ігоря, який після благословення всіх доповідачів та учасників побажав, щоб така подія допомогла краще задуматися над завданнями цих двох складових елементів обряду (Літургії і права) в розвитку помісності УГКЦ.

Із вступним словом до учасників звернувся владика Венедикт, голова Патріаршої літургійною комісії УГКЦ, підкреслюючи на важливості проведення таких зустрічей, тому що вони допомагають не тільки подолати вироблені часто негативні стереотипи між науковцями, але також реалізувати певні ідеї. Прикладом такої співпраці можна побачити проект “ДивенСвіт”, який був реалізований Патріаршою літургійною та Молодіжною комісіями УГКЦ.

Опісля були представлені чотири доповіді, які тісно пов’язані із Літургією та канонічним правом, а саме: канонічний аспект проголошення літургійних книг у патріарших та верховноархиєпископських Церквах (доповідав о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ); проблематика чотирьох чотиридесятниць у літургійній традиції Церков візантійського обряду (доповідав о. д-р Василь Рудейко, викладач літургійних дисциплін УКУ), літургійні канони Партикулярного права УГКЦ (літургійний аспект) (доповідав д-р Петро Сабат, викладач літургійних дисциплін УКУ); літургійні канони Партикулярного права УГКЦ (канонічний аспект) (доповідав о. д-р Ігор Галей, викладач УКУ).

Після виголошених доповідей було відведено час для дискусія, під час якої учасники наукової конференції змогли задати запитання доповідачам. Також було вирішено, що виголошений науковий матеріал буде опубліковано в наступному номері часопису з канонічного права “IUS”. 

На завершення модератор конференції о. д-р Андрій Танасійчук висловив слова вдячності учасникам заходу, господарям приміщення, доповідачам за їхні наукові старання та активну участь учасників наукової конференції.

Прес-служба канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next