АКТУАЛЬНО

Про Вісімдесят дев’яту сесію Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

Понеділок, 22 листопада 2021, 18:08
19-20 листопада 2021 року в реколекційному центрі Львівської архиєпархії в Брюховичах під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят дев’ята сесія Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні. У сесійних засіданнях взяли участь усі владики Української Греко-Католицької Церкви, які діють на території України.

На початку синодальних засідань Блаженніший Святослав повідомив архиєреїв про подальшу діяльність цього Синоду на підставі затвердженого Синодом Єпископів УГКЦ Статуту Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні та з цим найменуванням.

Головною темою цієї Сесії Архиєрейського Синоду була тема: «Душпастирство в нових реаліях адміністративної реформи і децентралізації». Про засади адміністративної реформи і децентралізації в Україні владикам доповів п. Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Про досвід співпраці з об’єднаними територіальними громадами у сферах культури, освіти і соціального служіння на засадах утвердження християнських цінностей доповіли представники руху «Щаслива християнська сім’я»: п. Назарій Єременко, п. Віра Глиняна і п. Богдан Гавдьо, президент руху «Лярш Ковчег». Всебічно обговоривши питання головної теми, синодальні отці прийняли рішення, які сприятимуть зросту суспільно-громадської активності та утвердженню традиційних християнських цінностей українського народу в наших територіальних громадах.

Синод розглянув у другому читанні та затвердив Звернення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо екологічної ситуації в Україні, яке представляв п. Володимир Шеремета, керівник Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви.

У розділі інших тем для обговорення було розглянуто сучасну суспільно-політичну ситуацію і діяльність Церкви в умовах пандемії і зовнішньої ворожої загрози. У цьому контексті владики обговорили та прийняли Заклик Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні до молитви в час лихоліття.

Окрім цього питання, було обговорено питання про постійну формацію єпископів, яке доповів о. Андрій Хім’як, в.о. секретаря Синоду Єпископів УГКЦ; про беатифікаційні процеси УГКЦ в Україні, яке доповів о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії постуляції святих УГКЦ та про виконання приписів Апостольського листа Римського Архиєрея Франциска «Ви є світло для світу» (від 7 травня 2019 р.) у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві, яке доповіли владика Теодор Мартинюк і п. Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини Українського католицького університету.

На цій сесії Синоду про свою діяльність звітувало Бюро УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект. Про минулі здобутки та про плани на майбутнє доповіла п. Анна-Єва Боднар, голова цього Бюро.

Дев’яносту сесію Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні вирішено провести в лютому 2022 року.

Секретаріат Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next