АКТУАЛЬНО

Про живу парафію говорили на Соборі Бучацької єпархії

Понеділок, 22 вересня 2014, 13:39
19-20 вересня 2014 року в Чорткові та Бучачі, що на Тернопільщині, відбувся Собор Бучацької єпархії УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Зустріч розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький УГКЦ, у катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла, що в Чорткові. 

Під час проповіді владика Дмитро ознайомив присутніх з найважливішими питаннями Собору (молитва, дияконія і Боже Слово). Також єпископ побажав всім Божого благословення і присутності Святого Духа. Потім він вручив грамоти і пам’ятні медалі активним мирянам і духовенству єпархії. Учасники мали змогу помолитися третю стацію Хресної дороги біля стіп Хреста та Ікони Світового дня молоді, які перебували в той час у  Чорткові. Роботу Cобору координував протосинкел о. Володимир Заболотний, представляючи на конференції доповідачів.

Цикл доповідей завершився виступом п. Оксани Мандзій, викладача Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу. Виступ стосувався діяльності катакомбної УГКЦ на теренах Бучацької єпархії. Між виступами доповідачів відбулася також презентація діяльності поодиноких парафій: смт Скала-Подільська на Борщівщині, катедрального собору Верховних апостолів Петра і Павла в Чорткові, храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Чорткова.

Другий день роботи Собору також розпочався Архиєрейською Божественною Літургією в храмі Воздвиження Чесного Хреста Господнього в Бучачі. Із представлень окремих парафій на Соборі цього дня стало відомо, що в них активно ведеться робота з вірними, зокрема з молоддю. Однак в силу багатьох обставин потрібно докласти ще немало зусиль для побудови «живих осередків» віри. Протосинкел єпархії о. Володимир Заболотний наголосив на тому, що духовенство передусім повинно дбати про молитву, зокрема молоді. Під час невеличкої перерви учасники Собору мали можливість насолоджуватися чудовими інструментальними композиціями, які виконував ВІА «Орфей».

Владика Дмитро у своїй підсумковій промові звернув увагу на дияконію, яка повинна виявлятися в трьох речах: молитві, пості та милосерді. «Віра без діл - мертва. Сьогодні ми маємо найпотужнішу зброю у своїх руках. І це не танки і вогнепальна зброя! Це – молитва! Однак віра без служіння потребуючим і Євхаристії є мертвою», – сказав єпископ наприкінці.

Додамо, що мета проведення  Cобору – вкотре переосмислити Пастирський лист Блаженнішого Святослава про «живу парафію», представити діяльність найактивніших парафій єпархії і провести паралелі між парафіяльним життям минулого і сучасного.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next