АКТУАЛЬНО

Про «Історичну правду» говорили на форумі Товариства «Свята Софія» США

П'ятниця, 23 березня 2018, 12:32
21 березня на форумі Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США відбулася лекція відомого історика та журналіста Вахтанга Кіпіані на тему «7 років пошуку “Історичної правди”».

Головний редактор онлайн-видання «Історична правда», ведучий програми «Історична правда» на телеканалі ZIK, колекціонер друкованих видань, засновник Музею-архіву преси у Києві, викладач Українського католицького університету та Києво-Могилянської академії, Вахтанг Кіпіані керується у життя мотто: «Нам своє робить».

Улітку 2010 року, разом із двома іншими журналістами та істориками: Павлом Солодьком та Олександром Зінченком, Вахтанг Кіпіані заснував проект «Історична правда». Майже відразу після президентських виборів того 2010 року і обрання президентом Віктора Януковича стало зрозуміло, що українське суспільство потребує незалежного громадського ресурсу, який би урівноважував політику спрямовану на просування некритичного бачення радянського минулого. Для створення «Історичної правди» не було нічого окрім ідеї та ентузіазму. Невеликі гроші для оплати гостингу та для однієї редакторської ставки виділила інтернет-газета «Українська правда». Решта редакторів та автори усі роки існування проекту працювали безоплатно, як волонтери.

За час свого існування «Історична правда» стала найбільш популярним сайтом про історію в Україну та одним із головних майданчиків для важливих дискусій навколо минулого. «Місць зустрічей з історією є чимало: усе починається в родині, далі – школа, університет, мас-медія, музеї, книги, історичні сайти, публічні лекції тощо. Дуже багато людей в Україні не знають або забувають свою історію. Тому нашою метою було дати їм опору в пошуках правди, особливо коли сусідні держави активно займаються її фальшуванням», - зазначив В. Кіпіані. За його словами, сучасне українське суспільство активно цікавиться історією. Дотепер хітом «Історичної правди» залишається публікація «Хто такі бандерівці і за що вони борються?» (1949). Доповідач рівно ж простежив позитивні наслідки закону про декомунізаці, наголосив на важливості історичної символіки у свідомості людей, пов’язавши зріст статистики «ленінопаду» із розстрілами а Майдані у січні 2014 року. Окрім цього, однією з місій «Історичної правди» є розповідати історії індивідуальних людей.

Говорячи мовою цифр, «Історична правда» - це понад 11 мільйонів користувачів (з них 5% - читачі зі Сполучених Штатів Америки), близько 9 тисяч науково-популярних, наукових та полемічних публікацій, 600 авторів, 7 спецпроектів: «Голодомор», «Голокост від куль», «Динамічний музей», «Канадіана», «Катинська справа», «Пам’ятаймо Волинь», «Українська Революція». У співпраці з українськими видавництвами було започатковано «Бібліотеку Історичної правди», у якій вийшло вже 6 книжок і планується видання сьомої.

«Історична правда» з’явилася як спонтанна реакція на радикальні зміни у історичній політиці часів Януковича, коли не було часу замислитися над інституційною стабільністю проєкту. Час Майдану і війни на Сході змусив фундаторів подбати про стабільну інституцію, яка забезпечила б ефективність проєкту. Працюють також над створенням «вічного фонду» - ендаумента, який буде у майбутньому покривати витрати проєкту.

Чим живе «Історична правда» сьогодні? Стартував новий спеціальний проект «Українська Революція 100», присвячений бурхливим подіям 1917–1921. На відзначення ювілею Реформації створено окремий проект «500 років Реформації». У планах – спеціальний проект про історію взаємовпливів українців та євреїв, низка нових задумів про Княжу добу та історію Козацтва, більше матеріалів-екскурсій цікавими історичними закутками України та світу.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

(Cвітлина: з архівів Товариства «Свята Софія»)


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next