АКТУАЛЬНО

Про інформаційну війну та шляхи її подолання говорили на зустрічі координаторів програми "Жива парафія"

Вівторок, 17 березня 2015, 12:45
16 березня у реколекційному центрі Львівської архиєпархії в Брюховичах розпочалася зустріч координаторів програми "Жива парафія".

У рамках цієї зустрічі запланований семінар на тему «Парафіяльне душпастирство в кризовій ситуації». В основі обговорення Звернення Блаженнішого Святослава до священиків про душпастирство в умовах війни.

На початку зустрічі доповідав член робочої групи для впровадження стратегії УГКЦ «Жива парафія» о. Михайло Гарват про стан впровадження програми «Жива парафія» в архиєпархіях, єпархіях та екзархатах УГКЦ в Україні. Далі п. Євген Глібовицький, експерт з довготермінових стратегій, та п. Мирослав Маринович, український правозахисник, розповідали слухачам про інформаційну війну та протидію їй.

«Інформаційна війна – це нове протистояння за характером для України. Тому в ній потрібно діяти нетрадиційно», - зауважив п. Євген. Даючи поради щодо того, як діяти у цій інформаційній війні, п. Євген додав, що в роботі з інформацією необхідно орієнтуватися на цільову аудиторію. Потрібно казати людям те, що вони готові сприймати. Крім цього, на його думку, варто  застановитися над тим, чи певна інформація не викличе зворотної реакції - ненависті. На його думку, будь-який розвиток конфлікту при якому одна сторона почуватиме себе ображеною, дасть тріщину в інші регіони України.  За спостереженнями п. Євгена, Церква в Україні є ключовим комунікатором стосовно будь-яких питань, адже довіра до неї в українського народу складає 70 відсотків. Тому Церква повинна не втратити свою актуальність і спілкуватися із різними аудиторіями тією мовою, яку вони сприймають. За прогнозами експерта, скоро в Україні з’явиться якісна журналістика із високим рівнем впливовості. 

На думку п. Мирослава, в країні змінилося ставлення до правди: «Журналісти оперують різними правдами і люди до цього звикли. Правда сьогодні знаходиться між різними думками». На його погляд, тепер українське суспільство розуміє, що необхідна якісна етична думка з приводу тих чи інших питань. За словами експерта, теперішнім завданням Церкви є нейтралізація впливу інформаційної війни, бо український народ перебуває у стресі. «Перевага духовенства і їх вірних у тому, що вони оперують словами із Євангелія Ісуса. Тому ви маєте більше можливостей, щоб допомогти подолати цей стрес людям».

На завершення відбулася відкрита дискусія на цю тему за участю о. Ігоря Яціва, керівника Департаменту інформації УГКЦ.

Наступний день зустрічі, 17 березня, буде насичений доповідями на тему мобілізації, подолання паніки, травм та ненависті, душпастирської опіки військових за участю військових капеланів о. Любомира Яворського та о. Андрія Зелінського, а також о. Тихона Кульбаки.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next